PODGORICA

U Crnoj Gori od sutra ublažene mjere: Počinju s radom frizeri, teretane...

Bit će omogućen rad gradskog taksi prijevoza i lokalnog javnog gradskog prijevoza

Ublažavaju se mjere u Crnoj Gori. Agencije

Avaz.ba

3.5.2020

Građani Crne Gore od ponedjeljka, 4. maja, u zatvorenom javnom prostoru morat će da nose maske ili marame kojima će prekriti nos i usta.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je, kada se zna da je udio onih koji nemaju simptome mnogo veći i da je njihova uloga u širenju obolijevanja ogromna, jedini način da se smanji daljnje sijanje virusa da svi prekrivaju usta i nos.

Oni su rekli da će od sutra svi biti obavezni da maskom, maramom – pamučnom ili nekom drugom, prekrivaju usta i nos kad god su u javnom zatvorenom prostoru - prodavnicama, bankama, poštama, frizerskim i kozmetičkim salonima...

- Jedino ćemo na ovaj način zaštititi druge od sebe i spriječiti kontaminiranje prostora i površina. Iako nije obavezno, snažna preporuka Instituta je da se uvijek i svuda, pa i na otvorenom, prekrivaju nos i usta - poručili su iz Instituta, prenose Vijesti.me.

U Crnoj Gori sutra će stupiti na snagu nove ublažene mjere za sprečavanje širenja novog koronavirusa.

Kako je saopćeno iz Vlade, od sutra će biti omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, autoškola, rentakar usluga, muzeja i galerija.

Bit će omogućen rad gradskog taksi prijevoza, lokalnog javnog gradskog prijevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrirao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva.

Novim mjerama propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima osigura korištenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Ublažavaju se mjere u Crnoj Gori. Agencije

Novim mjerama propisano je da su privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom namalo, uključujući i zelene pijace, obavezni da potrošačima na ulazu/izlazu iz objekta osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku.

- Privredna društva i preduzetnici u obavezi su da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu tako da na deset kvadratnih metara prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštivanje fizičke distance od najmanje dva metra - navodi se u saopćenju.

Iz Vlade su naveli da je novim mjerama propisano da u frizerskim i kozmetičkim salonima istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset kvadratnih metara ili dvije uz obavezu poštivanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Potrebno je, također, da osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulazu/izlazu iz objekta.

- Zaposleni i korisnici usluga u obavezi su da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da, osim zaštitne maske, nosi i vizir ili naočare - pojasnili su iz Vlade.

Novim mjerama propisano je da u fitnes centrima i teretanama istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset kvadratnih metara ili dvije uz obavezu poštivanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Navodi se da su stomatološke zdravstvene ustanove obavezne da organiziraju rad na način da osiguraju sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.

- U isto vrijeme, u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na deset kvadratnih metara, uz poštivanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata - navodi se u saopćenju.

Propisano je i da u taksi vozilima mogu da budu najviše dvije osobe koje su smještene na zadnjem sjedištu vozila i da one i vozač nose zaštitne maske.

- Vozač ima obavezu da, nakon završene vožnje, dezinficira površine koje najčešće dodiruju putnici - kvake i unutrašnje dijelove vrata i sjedišta sredstvima za dezinfekciju u skladu s uputstvom IJZ-a - navodi se u saopćenju.

Iz Vlade su kazali da poljoprivredni proizvođači i osobe koje imaju kuće ili vikendice sa zemljištem u drugim općinama, mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno kuće ili vikendice, uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti s internet-sajta IJZ-a i popuniti.

Navodi se da će podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biti kontrolirani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.