CRNA GORA

Vjernici SPC se okupili ispred manastira Ostrog

Od jučer dozvoljeno vršenje vjerskih službi, ali pod određenim uvjetima

Vjernici SPC ispred manastira Ostrog. Screenshot

Sl. M. / Avaz.ba

12.5.2020

Vjernici SPC okupili su se jutros ispred manastira Ostrog u Crnoj Gori gdje u devet sati počinje liturgija povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog. 

Kako prenose mediji u Crnoj Gori, policija prati situaciju, odnosno postupa u skladu sa naredbom Ministarstva zdravlja koja je jučer stupila na snagu.

Od jučer je u Crnoj Gori dozvoljeno vršenje vjerskih službi, ali pod određenim uvjetima. U vjerskom objektu može se nalaziti jedna osoba na 10 kvadrata, dok izvan može biti maksimalno 20 lica. 


Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije sinoć se ispred manastira zahvalio nadležnima koji su dozvolili da liturgija bude održana.

- Uvjet je jedino da poštujemo propise naših zdravstvenih organa, a to je ono fizičko odstojanje. Treba da ispoštujemo sve ono što traže od nas zdravstveni organi, a hvala i organima reda što su dozvolili da možete da dođete ovdje. Prvi put je u 350 godina da ne možemo da cjelivamo mošti Svetoga Vasilija, to je cjelivanje radi zdravlja i spasenja od svih virusa pa i ovoga. Zato se molimo za sve one koji su oboljeli i oni koji nas liječe, a i za našu vlast također molitva da i njima Bog da zdravlja i spasenja - kazao je sinoć Amfilohije.

Mađutim, fotografije koje stižu sa lica mjesta pokazuju da se mjere koje je propisalo NKT za sprječavanje širenja zaraznih bolesti ne poštuju.

Zabrana okupljanja je i dalje na snazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.