CRNA GORA

Mirni protesti: Okupljeni tražili oslobađanje episkopa Joanikija i svećenika

Mediji prenose da policija nije reagirala na uvrede okupljenih

Protesti ispred Centra bezbjednosti. Twitter

Avaz.ba

15.5.2020

U nekoliko gradova Crne Gore sinoć su se ponovo okupili vjernici Srpske pravoslavne crkve i građani tražeći da se iz pritvora pusti episkop Joanikije i sveštenici, uhapšeni zbog protesta uprkos zabrani javnih okupljanja zbog širenja epidemije koronavirusa, a protesti su protekli mirno, javljaju crnogorski mediji.

U hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici je služen moleban, a rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da će se u petak opet okupiti ako sveštenici ne budu pušteni.

- Sutra kad nas vide nek hapse jednog po jednog. Mitropolit Amfilohije je rekao da uhapse njega, a mi nećemo dati da hapse njega prije nego nas sve - poručio je sinoć Perović.

Joanikiju i sveštenicima nikšićkog sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Nekoliko stotina građana okupilo se sinoć ispred nikšićkog Centra bezbijednosti skandirajući: "ne damo vladiku", "milicijo naša mila ne slušajte više Mila" i "ustala je Crna Gora svetinja se branit mora".

Mediji prenose da policija nije reagirala na uvrede okupljenih. Protesti su održani i u Budvi i u Beranama.

Više osoba uhapšeno je u incidentima dan ranije u Pljevljima i Nikšiću kada su se policija sukobila sa vjernicima SPC koji su nasilnim protestima tražili da se na slobodu puste episkop Joanikije i osam sveštenika, u neredima je povrijeđeno 26 policajaca.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je vlasti da oslobode episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru zbog kršenja protivepidemijskih mjera.

Amfihlohije je kazao da, ako neko treba da odgovara i da bude uhapšen, onda je to - on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.