CETINJE

Đukanović najavio autokefalnu pravoslavnu crkvu Crnogoraca

Proteste SPC-a u Crnoj Gori povodom usvajanja zakona u slobodi vjeroispovijesti nazvao "cirkusom"

Milo Đukanović. Kabinet Predsjednika Crne Gore

Fena

18.5.2020

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je kako je moguće da vlast u Crnoj Gori nakon obnove državne samostalnosti obnovi i crkvu koja bi postala autokefalna i priznata, nazivajući postupanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori "cirkusom". 

- Ponudili smo rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori. Ako SPC to odbija, bit će crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Ali onda ćemo mi stvarati crkvu nacionalnih Crnogoraca. Potrudit ćemo se da takva crkva bude autokefalna i priznata - priopćio je Đukanović na konferenciji za medije povodom dvije godine od njegovog stupanja na funkciju predsjednika 

Milo Đukanović. Kabinet predsjednika Crne Gore

Proteste SPC-a u Crnoj Gori povodom usvajanja zakona u slobodi vjeroispovijesti nazvao je "cirkusom".

- SPC ne pripada pravo da njeni velikodostojnici predvode, kako kažu, pobunjeni narod. Dosta je bilo tog cirkusa. Morat će biti ono što im pripada: vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga - poručio je Đukanović.

Istaknuo je da nema dileme oko toga da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio mnoga pitanja, te da su neka isplivala na površinu.

Taj zakon, između ostaloga, regulira vlasništvo nad imovinom vjerskih zajednica i predviđa da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918. i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.