CRNA GORA

Varhelji: SPC da poštuje mjere, a država da omogući religijske slobode

Podsjetio da se početak krize podudarao sa njegovom posjetom Podgorici

Oliver Varhelji. Avaz

Avaz.ba

19.5.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varheyi) pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da poštuje pravila izolacije, a državu da tokom krize omogući religijske slobode.

- Pozivam obje strane crkvu i vlast – crkvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbjednosti, sigurnosti, i na kraju života vjernika, ali pozivam vlasti da omoguće čak i tokom covid-krize slobodu religije - kazao je Varhelji pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Varhelji je naglasio da je svjestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos mjerama korona izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenka.


Skup vjernika SPC u Nikšiću. Arhiv

Podsjeća da se početak krize podudarao sa njegovom posjetom Podgorici.

Moja posjeta se podudarala sa esklacijom krize u Crnoj Gori i pokušao sam da ublažim ovaj problem između države i crkve, jer mislim da država ne može da funkcionira bez pravilnog funkcioniranja religijskih sloboda, i sreo sam se sa crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rješenju koje je prihvatljivo objema stranama - naglasio je Varhelji, u odgovoru na pitanje zastupnika u Evropskom parlamentu. 

On je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalasku “evropskog rješenja” u sporu između vlasti i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.