SKANDALOZNO Bit će izvedeni na crkveni sud

Gej-afera u Ruskoj crkvi: Kiril dvojicu arhijereja izvodi na crkveni sud

Navodi se da su stariji klirici seksualno iskorištavali mlađe, koristeći „administrativni resurs" i tehnike psihološke manipulacije u odnosu na podređene

Avaz.ba / Antenam.net

Skandal u ruskoj crkvi

Foto: Antenam.net


Po rješenju Patrijarha Moskovskoga i cijele Rusije, episkopi armavirsko-labinski Ignatij Buzin (47) i kostomukško-kemski Ignatij Tarasov (44), uklonjeni su iz upravljanja svojim eparhijama i bit će izvedeni na crkveni sud – saopćeno je na zvaničnoj web stranici Ruske pravoslavne crkve, piše Antenam.net. 

U rješenju se govori o „primljenim porukama koje sadrže dokumentovane optužbe protiv spomenutih arhijereja za crkvena krivična djela“.

Patrijarhovo rješenje ne sadrži podatke o kojim se konkretno prestupima radi.

  • Uklonjeni iz upravljanja svojim eparhijama

    Uklonjeni iz upravljanja svojim eparhijama

    Foto: Antenam.net


Međutim, ruski mediji su još početkom ovoga mjeseca objavili, a ovih dana proširili spektar „pikantnih” pisama i fotografija o načinu života dvojice episkopa, koji su se, ukoliko je materijal autentičan, teško ogriješili o crkveni moral.

Episkop armavirsko-labinski Ignatij Buzin navodno je uslikan tokom homoseksualnoga odnosa.

  • Episkop armavirsko-labinski Ignatij Buzin

    Episkop armavirsko-labinski Ignatij Buzin

    Foto: Antenam.net


Među objavljenim materijalima nalaze se navodni dokazi i o gej aktivnostima episkopa kostomukško-kemskoga Ignatija Tarasova, ali i bliskih mu saradnika iz njegove eparhije.

Bivši ipođakon, koji je živio u kući u blizini sabornoga hrama u Kostomukši, gradu oko 35 km od rusko-finske granice u kojem stoluje Ignatij Tarasov, svjedočio je o sistematskome zlostavljanju njega i drugih mladih ljudi: o „pijanim" liturgijama s korišćenjem „necenzurisane leksike” koje su završavale – homoseksualnim orgijama.

Navodi se da su stariji klirici seksualno iskorištavali mlađe, koristeći „administrativni resurs" i tehnike psihološke manipulacije u odnosu na podređene.

Citira se i privatna prepiska sveštenika Aleksija Primakina, arhijerejskoga namjesnika za Louhski rejon.

Ranije, 2017. godine, na društvenoj mreži „Одноклассники“ objavljena su detaljna svjedočenja, potkrijepljena skandaloznim fotografijama, bivših prijatelja episkopa Ignatija i njemu podređenoga sveštenika Aleksija…

Episkop Ignatij Tarasov u obraćanju, koje je objavio i na Youtubeu, negira optužbe, nazvajući ih „vrlo suptilnim, sofisticiranim načinom borbe protiv Crkve".

On je rekao da su slične optužbe upućene i drugim arhijerejima, te istovremeno žigosao Zapad, koji, tvrdi, „savršeno razumije da je Ruska crkva jedina konsolidaciona snaga u Rusiji".

Youtube

Sudbina oba optužena episkopa ima mnogo toga zajedničkoga.

Oni dolaze iz Sankt Peterburga i bili su kadrovski miljenici patrijarha Kirila Gundjajeva. Tarasov je izabran za episkopa i posvećen 2013., Buzin 2014. godine. Njihove eparhije stvorene su 2013. na talasu administrativno-teritorijalne reforme patrijarha Kirila, kada je Moskovska patrijaršija u Rusiji podijeljena na mitropolije, a svaka od njih na nekoliko eparhija. 

O postojanju ekstremne moći gej-lobija unutar episkopata Ruske crkve je prvi javno progvorio Andrej Kurajev, protođakon, jedan od najuticajnijih ruskih savremenih bogoslova. On je odlukom patrijarha Kirila najprije odstranjen iz establišmenta, a nedavno suspendovan i pozvan na crkveni sud pod javno još nepoznatim optužbama.

Kurajev je raskrinkao licemjernu poziciju Moskovske patrijaršije koja, slijedeći politiku Vladimira Putina, vodi „krstaški rat” protiv homoseksualaca, a istovremeno u svome episkopatu ima desetine homoseksualnih („голубых”) arhijereja.

Homoseksualci pod mitrama, ili oni u svešteničkim mantijama, po pravilu, „na vezi su” i pod kontrolom službi sigurnosti.

Krajem 2013. i početkom 2014. Andrej Kurajev aktivno piše i javno govori o prisustvu „голубого” lobija u Ruskoj crkvi, koji je Kirila, navodno, taktički podržao kada je on 2009. izabran za patrijarha.

U jednome TV intervjuu Kurajev je kazao:

- Radi se o tome da je od 1960-ih jedan od najdirektnijih puteva za uspon u crkvenoj karijeri, nažalost, povezan sa takvim modelom. Sada su to veoma moćni arhijereji. I, kao rezultat, imamo homoseksualni lobi. To ne znači da su svi arhijereji takvi, ne. Možda 50 njih su homoseksualci od 360 naših arhijereja. Ali, problem je što su ostali zastrašeni, ostali šute, prenosi Antenam.net.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na