ZVANIČNI PODACI

Imaju 62 milionera, međutim, najbogatiji nije Crnogorac

Najveći depozit fizičkog lica iznosi 10,6 miliona eura

U Crnoj gori žive 62 milionera. Agencije

Avaz.ba

2.6.2020

U Crnoj Gori žive 62 milionera, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje. Prema mjesečnim podacima koje su banke dostavile na 30. april ove godine, u Crnoj Gori ima 62 fizička lica koji imaju depozit u iznosu milion i više eura. Broj fizičkih lica koji imaju depozit u iznosu milion i više eura je manji za četiri u odnosu na kraj prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke. 

Najveći depozit fizičkog lica iznosi 10,6 miliona eura. Zakon sprečava da se saopći podatak koja osoba ima najdeblji konto u banci, ali su iz Centralne banke kazali da građanin nije naš državljanin već stranac - nerezident.  Najviše je građana koji na računu imaju od jedan do pet miliona - njih 58. 

Troje ima depozit od pet do 10 miliona, a jedno 10 do 20 miliona. 

Na kraju prošle godine bilo je 66 milionera, a najveći depozit fizičkog lica iznosio je 17,9 miliona eura. Ni tada se nije radilo o crnogorskom državljaninu nego strancu. I tada je bilo najviše onih koji imaju od milion do pet miliona - 63 fizička lica, piše Pobjeda.  


Centralna banka BiH. Agencije

Dva fizička lica imala su depozit od 5 do 10 miliona, a jedno od 10 do 20 miliona.

U septembru prošle godine, kako je Pobjeda tada pisala, depozit veći od milion eura u Crnoj Gori imao je 71 građanin.

Posljednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u martu iznosili su 3,36 milijardi eura. Ukupni depoziti stanovništva na kraju marta iznosili su 1,25 milijardi, što je 3,5 posto manje nego u februaru. Oročeni su činili 40,2 posto, a oni po viđenju 59,7 posto. Ukupni krediti su bili 2,9 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.