PANDEMIJA

Moguć drugi, pa i treći val oboljevanja od koronavirusa

Komentirajući to što se u Kini i Južnoj Koreji javljaju novi slučajevi, on je rekao da to vjerovatno znači da je u tim zemljama krenuo drugi val korona virusa

Kujović: Pridržavanje mjera. Agencije

Avaz.ba

3.6.2020

Niko ne može da isključi mogućnost novog masovnog oboljevanja od koronavirusa na jesen ili zimu, budući da je riječ o klasičnom respiratornom patogenu, koji karakteriše izrazita sezonalnosti, rekao je član Kriznog medicinskog štaba Crne Gore Aleksandar Kujović.

Komentirajući to što se u Kini i Južnoj Koreji javljaju novi slučajevi, on je rekao da to vjerovatno znači da je u tim zemljama krenuo drugi val koronavirusa. 

- Ono što su dosadašnja saznanja u vezi sa epidemijom, i ono što su saznanja o ranijim pandemijama, ide u prilog toga da će se dogoditi drugi, vjerovatno i treći val korona virusa, odnosno da će virus ući u endemsku cirkulaciju s ljudima, što se dešava sa drugim respiratornim patogenima, poput virusa gripa - rekao je Kujović u Jutarnjem programu RTCG. 

Koliko će ljudi oboljeti u svakom narednom talasu, kako je pojasnio, zavisi od nas.

Kujović: Sada smo bogatiji iskustvom. Agencije

- U uvjetima kad nemamo vakcinu, kad nemamo lijek, pridržavanje mjera, poput maske, higijene ruku i fizičke distance, jeste nešto što nas jedino brani od masovnog oboljevanja i jačeg drugog vala - rekao je Kujović. 

Govoreći o tome koliko smo danas spremniji za drugi val, Kujović je rekao da smo sada bogatiji iskustvom za epidemiju, a značajno smo i opremljeniji.

- Imamo značajno više respiratora nego na početku epidemije, imamo ozbiljnu državnu rezervu opreme za privremene bolnice, zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava koja će poslužiti u eventualno novom valu - istakao je Kujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.