CRNA GORA

Amfilohije: Ja ću da potpišem za narednu litiju u Podgorici

Ponovio da, ako neko treba da bude procesuiran, to je on

Amfilohije: Zapanjeni smo sa ovim što se dogodilo. Mitropolija

Avaz.ba

15.6.2020

Mitropolit Srpske pravoslavne crnke (SPC) Amfilohije poručio je da su sveštenici u Crnoj Gori privedeni iz političkih razloga.

- Zapanjeni smo sa ovim što se dogodilo sa trojicom naših sveštenika iz Ulcinja, Danilovgrada i odavde iz Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja - rekao je Amfilohije.

On je ponovio da, ako neko treba da bude procesuiran, to je on.

Amfilohije je najavio da će u nedelju 21. juna litije biti održane u svim gradovima, a da će on lično potpisati prijavu za litiju u Podgorici.

- Ja ću da potpišem za narednu litiju u Podgorici, jer meni je neprijatno da mojim sveštenicima bude suđeno a ja sam glavni akter - kazao je Amfilohije novinarima ispred hrama u Podgorici. 

Amfilohije: Neka povuku bezakoni zakon i onda će pitanje biti riješeno. Avaz

- Sa naše strane litija će biti u granicama u kojima je to predviđeno, po odlukama NKT-a, međutim, mi nismo policija, crkva nije policijska organizacija - rekao je on i dodao da su litije crkveni, a ne politički čin.

- Neka povuku bezakoni zakon i onda će pitanje biti riješeno - kazao je Amfilohije, naglasivši "da sve dok oni insistiraju na tom bezakonju, da slobodni narod ne može da se zaustavi".

Privođenje Šljivančanina i Ćalića je, kaže, zastrašivanje naroda i zločinački odnos prema Crnoj Gori.

Nastavit će se krsni hodovi i u Podgorici i u drugim gradovima, sve dok se ne ponište djelovi zakona koje smo tražili, najavio je Amfilohije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.