NAKON VIŠEDNEVNIH TENZIJA U BUDVI

Odloženi panciri, političari će sjesti za sto

Političarima u Budvi pisali Evropska komisija i ambasadori Velike Britanije i SAD

Uhapšeno više od 20 osoba. Vijesti.me

Avaz.ba

19.6.2020

Predstavnici političkih partija u Budvi danas bi trebali početi s razgovorima kako da se prevaziđe trenutna situacija i riješi problem postojanja dvije vlasti u Budvi.

Nakon višednevnih tenzija, hapšenja i angažiranja policije da upravnoj inspekciji osigura “sprovođenje zakona”, jučer su predsjednik Opčine Budva Marko Carević (Demokratski front), predsjednik Skupštine općine Krsto Radović, i njihovi potencijalni v. d. nasljednici, Vladimir Bulatović (Crnogorska) i Snežana Kuč (DPS) saopćili da počinje dijalog o smirivanju situacije i prevazilaženju tenzija u tom gradu.

Evropska komisija juče je ponovo pozvala političke aktere u Budvi da kroz dijalog nađu rješenje za trenutnu situaciju. Prethodno su takvo očekivanje izrazile ambasadorice Velike Britanije Alison Kemp i SAD Džudi Rajzing Rajnke, nakon što su izrazile zabrinutost zbog dešavanja u Budvi kada je uhapšeno više od 20 osoba, pišu Vijesti.me.

Međunarodna zajednica se uključila u pregovore. Vijesti.me

Portparolka EU Ana Pisonero jučer je na Twitteru objavila: 

- EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine prava i demokratskih principa i da kroz dijalog u duhu međusobnog poštovanja pronađu održivo rješenje trenutne situacije u Opštini Budva.

Ona je ranije objavila da EK pomno prati razvoj događaja i pozvala “organe za sprovođenje zakona da se suzdrže i pozovu sve strane da smanje tenzije”. 

Carevićev šef kabineta Nikola Jovanović i potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović saopćili su juče da se međunarodna zajednica uključila u pregovore u Budvi. Oni su poručili da nije uspio državni udar. 

Ko će tačno pregovarati, kao i ko će vršiti vlast u Budvi do tada, budvanski zvaničnici i politički aktivisti nisu bili spremni da potvrde. Spekulira se da će se od šefovanja općinom uzdržati i jedni i drugi, a Carević je juče poručio da će institucije lokalne vlasti funkcionisati.

Carević: Institucije lokalne vlasti će funkcionirati. Vijesti.me

Politički dijalog svih parlamentarnih partija u Budvi, kompromisno je rješenje kojim je, za sada, stavljena tačka na političku krizu, ali i velike tenzije u gradu, koje su prekjučer počele ulaskom Upravne inspekcije u pratnji policije u zgradu Skupštine općine. 

Ovim bi trebalo da je okončana i dvodnevna policijska blokada upravne zgrade Opštine, koju su punih 36 sati kontrolisali korodoni policijskih jedinica.

Dogovor je “pao” juče oko 16 časova, kada je zgradu Skupštine opštine trebalo da napuste Carević i Radović. I dok su policijske jedinice bile u pripravnosti, a pristalice se ispred zgrade Općine okupili jer se spekulisalo da će specijalne jedinice ući i iz općtinskih kancelarija izvesti Carevića i Radovića, oni su se zajedno sa Snežanom Kuč i Vladimirom Bulatović, saopćili da počinje politički dijalog: 

- U cilju smirivanja tenzija koje su prisutne u gradu, tačnije ispred zgrade i u samoj Opštini, odazvaću se pozivu na dijalog koji će sjutra početi - kazala je Kuč. 

To isto su u odvojenim izjavama potvrdili i Carević, Radović, a i Bulatović, nakon čega su zajedno napustili zgradu Skupštine opštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.