MORALI DONIJETI ODLUKE

Kusovac: Vlada Crne Gore će prema građanima BiH imati sličan odnos kao i EU

Građanima Bosne i Hercegovine u tranzitu ne tražimo testove nego im omogućavamo da prođu kroz Crnu Goru, kaže Kusovac

Kusovac: Bh. građani su naši dragi gosti. Printscreen

Avaz.ba

29.6.2020

Vlada Crne Gore će prema građanima Bosne i Hercegovine imati približno isti ili isti odnos kakav će imati Evropska unija rekao je za N1 Srđan Kusovac, savjetnik predsjednika Vlade i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. 

Kusovac pojašnjava da je Crna Gora morala donijeti određene odluke po pitanju ulaska iz BiH zbog zlopotreba koje su se dešavale.

- Odluka koju smo donijeli 19. juna, kako smo i tada rekli, nije bila usmjerena ka građanima Bosne i Hercegovine, ali je i njih pogodila. Tada smo uveli obavezu posjedovanja PCR testa za ulazak iz Bosne i Hercegovine. Razlog je bio taj što su pojedinci iz Crne Gore zloupotrebljavali činjenicu da su mogli iz Bosne i Hercegovine ući u Srbiju i kasnije se vratiti u Crnu Goru. Kasnije je istragom i testovima potvrđeno da su virus unijeli iz Srbije u Crnu Goru - ističe Kusovac

Iz Podgorice pojašnjavaju kako se Bosna i Hercegovina zbog toga našla na “žutoj listi” odnosno zemalja čiji građani mogu ući u Crnu Goru, ali i stranci koji žive u Bosni i Hercegovini, uz posjedovanje PCR testa i da se na istoj pored Bosne i Hercegovini nalazi još sedam zemalja. 

Kusovac: Mi sigurno nećemo biti oštriji od Evropske unije. Printscreen

- Sinoć smo donijeli odluku po kojoj ćemo politiku Crne Gore u potpunosti uskladiti s politikom Evropske unije čim ona bude zvanično saopćena. Dakle, onako kako bude odlučila Evropska unija tako će i najmanje uraditi i Crna Gora. Mi sigurno nećemo biti oštriji od Evropske unije, naravno da ćemo prema susjedima gledati da koliko je god to moguće, u skladu s politikom Crne Gore, budemo blaži. 

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, naravno, građani vaše zemlje su naši dragi gosti i dolaze u Crnu Goru na odmor i na putovanja i mi ih rado dočekujemo. Primjer, mali ali primjer, je da smo do te mjere relaksirali da građani Bosne i Hercegovine u tranzitu kojih je priličan broj slučajeva koji putuju za Albaniju ne tražimo im testove nego im omogućavamo da prođu kroz Crnu Goru bez testova - kaže Kusovac.

Na pitanje kako se vlasti Bosne i Hercegovine odnose prema građanima Crne Gore nema nikakvih problema i da su građani Crne Gore zadovoljni odnosom prema njima u Bosni i Hercegovini. 

- Ovo su informacije koje imamo od građana, ne od diplomata, kao što je to uvijek i bio slučaj s Bosnom i Hercegovinom nema nikakvih problema. Epidemiolozi razmjenjuju podatke i na osnovu toga se kreiraju politike i nikada nismo nikakve probleme. Ja bih to još malo raširio i rekao između Crne Gore i Bosne i Hercegovine postoji veliko razumijevanje u mnogim drugim poljima i nije ni bilo očekivano da bi se ovdje mogli desiti problemi - napominje Kusovac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.