OTVORENA BIRAČKA MJESTA

Danas Crnogorci biraju između NATO-a, s jedne, te Srbije i Rusije, s druge strane, pravo glasa ima 540.026 građana

Izbore na 1.217 biračkih mjesta nadgledaće preko dvije hiljade posmatrača, od čega 265 stranih

Birališta se zatvaraju u 20 sati. Ilustracija

Piše: A. Č. / Avaz.ba

30.8.2020

Građani Crne Gore danas izlaze na parlamentarne izbore, na kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih stranaka. Odnosno, danas Crnogorci biraju između NATO-a, s jedne, te Srbije i Rusije, s druge strane. 

Crna Gora kao članica NATO-a na putu je ka članstvu i u Evropskoj uniji (EU), što se, kako stvari stoje, ne uklapa u geopolitičke interese Rusije i Srbije. Već mjesecima su u toku žestoki pokušaji destabilizacije Crne Gore koji bi zemlju skrenuli s euroatlantskog kursa, za koji se zalaže predsjednik Milo Đukanović.

U oktobru 2016., na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji, već je pokušan državni udar, a sada se već mjesecima vodi agresivna kampanja usmjerena protiv aktuelne vlasti koja je započela još u decembru prošle godine, kada je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroisposvijesti, što je otvorilo prostor za zamah velikosrpskog nacionalizma. 


Na izborima kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih partija. Lokalni izbori se održavaju u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Izbore na 1.217 biračkih mjesta nadgledat će više od 2.000 posmatrača, od čega je 265 stranih.

Birališta su otvarena u sedam sati, a zatvaraju u 20. Pravo glasa ima 540.026 građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.