CENTAR ZA MONITORING

Prijavljeno više od 400 nepravilnosti na izborima u Crnoj Gori

Na više mjesta je prijavljeno da glasači ne poštuju mjeru fizičke distance

Parlamentarne izbore nadgleda 2.089 posmatrača. Anadolija

Avaz.ba

30.8.2020

U Crnoj Gori se održavaju parlamentarni i lokalni izbori u pet opština.  Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, a glasaju na 1.217 biračkih mjesta. 

Parlamentarne izbore nadgleda 2.089 posmatrača, od čega 265 stranih. 

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opĆina, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji će, kako je saopšteno, biti raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori. Osim CEMI-ja, parlamentarne izbore nadgleda i CDT.

Nikšić je prijavljeno da jedna osoba javno glasala, rekavši za koga je glasala i ubacila papir unutar kutije. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja. 

U Podgorici član biračkog odbora ne poštuje mjere NKT, ne nosi masku. Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu Opšte preporuke .

Također u Podgorici na jednom biračkom mjestu prilikom identifikacije birača, niko nije uklonio masku da se zaista utvrdi identitet. Na ovaj način se ne poštuju Tehničke preporuke Državne izborne komisije.

Kotoru je zabilježeno da se ne poštuju se mjere održavanja fizičke distance između birača dok se prijavljuju za glasanje. 

U Podgorici u MZ Stara Varoš birač je dobio poziv za suprugu koja je preminula prije šest mjeseci. Poziv je pokazao na BM, konstatujući da birački spiskovi nisu ispravni. Ova greška u dostavljanju pokazuje moguću povredu člana 9 Zakona o biračkom spisku.

Ulcinju u OŠ "Pistula" birački odbor ne dozvoljava praćenje izbornog procesa od strane ovlaštenog posmatrača CeMI-ja. 

U Danilovgradu u OŠ "Vuko Jovović" BM 4 prijavljeno je da je glasač fotografisao glasački listić. Iako je obaviješten da to nije dozvoljeno, ubacio je glasački listić u glasačku kutiju.

Drugi glasač je donio otvoreni glasački listic do kutije i nije poništen. 

Na više mjesta je prijavljeno da glasači ne poštuju mjeru fizičke distance. Kada je riječ o nepravilnostima evidentirane su prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta, piše "AntenaM". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.