ZA ŠTA ĆE SE OPREDIJELITI

Ko je Dritan Abazović, sarajevski student koji je osvojio četiri mandata u parlamentu Crne Gore

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer politikologija na Univerzitetu u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa

Abazović: Etnički Albanac iz Ulcinja. Agencije

Piše: A. Č. / Avaz.ba

31.8.2020

Predsjednik Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) Dritan Abazović osvojio je četiri mandata u parlamentu Crne Gore. 

Parlament Crne Gore ima 81 zastupnika što znači da je za većinu potrebno najmanje 42 zastupnika. Prema rezultatima izbora Milo Đukanović sa svojim saveznicima može imati 40 mandata, dok prosrpska opozicija može računati na maksimalno 38 do 39 mandata. 

Upravo će odluka Abazovića biti presudna da li Crnom Gorom vladati proevropska opcija Mila Đukanovića ili prosrpska opozicija koju su podržale i Srpska pravoslavna crkva te ruska medijska mašinerija u regiji.

Ko je Dritan Abazović?

Abazović ima 35 godina. Poslanik 26. saziva Skupštine Crne Gore. Žestoki je kritičar politike Mila Đukanovića, ali jednako je kritičan i prema prosrpskoj opoziciji. Etnički je Albanac iz Ulcinja gdje je i završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer politikologija na Univerzitetu u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 

Abazović je u više navrata isticao da je suživot različitih nacionalnih i vjerskih entiteta u Crnoj Gori moguć, a da problem Crne Gore nije nacionalne, već ekonomske prirode.

Mladi političar i prošle godine je “potresao region” kada je Skenderbega nazvao Srbinom, što je izazvalo lavinu negativnih komentara na njegovom Facebook profilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.