REAKCIJA

Amfilohije osudio napade na pljevaljske Bošnjake: Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari

Ne smiju se dozvoliti napadi na manjine u Crnoj Gori

Amfilohije. Arhiv

Avaz.ba

2.9.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je nadležne da pronađu vandale koji su oštetili kancelarije Islamske zajednice u Pljevljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori bile su meta novog vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu, a u prostorije ubačen papir sa sramnom porukom: "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica!"

Mitropolit Amfilohije je upozorio da se ne smiju dozvoliti napadi na manjine u Crnoj Gori.

- Posljednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja. Ne možemo se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti - kazao je Amfilohije u obraćanju javnosti.

On je kazao da od policije očekuje da u kratkom roku pronađe počinioce i time pokaže efikasnost kakvu je pokazala prilikom ranijih privođenja građana zbog objava po društvenim mrežama.

- Nećemo da izvodimo preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvijetljeni, navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate. Кo god da su počinioci ovih nedjela i kakve god da su njihove namjere, svakako nisu dobroželatelji nijednom građaninu Crne Gore i treba da odgovaraju za svoja nepočinstva. Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.