ODLUKE

Nove mjere za ulazak u Crnu Goru

Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore

A. Č. / Avaz.ba

Nova odluka Vlade Crne Gore

Foto: Arhiv


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore odlučilo je sinoć, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uvjeta za rezidente zemalja sa "zelene liste", dok rezidenti država sa "žute liste" mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG, izdatog od registrirane laboratorije koji nije stariji od 30 dana - saopćeno je iz crnogorske Vlade. 

Rezidenti svih država sa "žute liste" također mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na virus, koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata.

Uvjet je da osoba nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravila u nekoj od država sa "crvene liste" odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. 

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata - državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka rješenja koje po povratku izdaje sanitarna inspekcija. 

Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na