EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU

Intenzitet prijenosa koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu

Tokom prošle sedmice postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, rekao Laušević

Crna Gora bilježi nagli rast broja oboljelih nakon parlamentarnih izbora. Ilustracija

Avaz.ba / 24.sata.hr

1.10.2020

Trenutni intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.


Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboljeli u Crnoj Gori većinom mlađi  od 40 godina.


- Tokom prošle sedmice postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok - rekao je Laušević pokušavajući da objasni rast broja oboljelih u Crnoj Gori u posljednjih 14 dana uspoređujući je sa Njemačkom.


- Ako pogledamo da smo u posljednjih 14 dana u prosjeku imali oko 200 inficiranih dnevno to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Njemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350.000 inficiranih. Poređenja radi Njemačka je od početka pandemije u februaru  registrirala 285.000. Mi više za 14 dana nego što su oni za cijelih sedam mjeseci - rekao je Laušević.


On je rekao da je Crna Gora do sada dobro „branila“ stariju populaciju, ali je podsjetio da je prije dva dana ušao u dom za stare u Risnu, gdje je inficirano 10 korisnika doma i sedam zaposlenih.


Crnogorske zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile 197 novih slučajeva infekcije koronavirusom i pet smrtnih slučajeva povezanih sa virsuom Covid-19, što je ukupno više od 10.000 zaraženih od početka pandemije ili 1,5 posto crnogorske populacije i 169 žrtava od marta.    


Crna Gora, bilježi nagli rast broja oboljelih nakon parlamentarnih izbora održanih krajem avgusta kada su i vlast i opozicija organizirali masovne političke skupove, a epidemiolozi su procijenili da je u nekoliko dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100.000 ljudi, ili skoro petina ukupne populacije te zemlje.   






Korona uništila crnogorski turizam u 2020. godini

Crna Gora, početkom juna proglasila se za prvu korona-free državu u Evropi i na toj činjenici je počela graditi kampanju za ljetnu turističku sezonu. No, ubrzo se virus vratio i brzo proširio među crnogorskom populacijom, dok je istovremeno crnogorska vlada uporno držala granicu Crne Gore zatvorenom za dva najveća turistička tržišta za tu zemlju – Srbiju i Rusiju.


Rezultat, koji su izračunali državni statističari iz MONSTAT-a, pokazao je da u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 77,9 posto manje dolazaka turista i 80,9 posto manje noćenja turista nego u istom periodu prethodne godine.


Također, šest općina na crnogorskoj obali u tri ljetna mjeseca naplatile su 11 miliona eura PDV-a, a dok su lani od poreza u budžet stavile 24,3 miliona.    

Počinje školska godina

Danas će svoja vrata za učenike otvoriti crnogorske škole i vrtići. Epidemiolozi tvrde da će škola biti sigurnija mjesta od igrališta na kojima se okupljaju djeca, te da će se poštivanje epidemioloških mjera strogo kontrolirati.


U klupe samo učenici od 1. do 6. razreda osnovnih te samo početni razred srednjih škola, dok će ostali pratiti nastavu „on-line“ i putem televizije.


Posebne mjere za obrazovne ustanove predviđaju da će u klupi sjediti po jedan učenik, da mora nositi zaštitnu masku, a školski satovi skraćeni su na 30 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.