CRNA GORA

Đukanović: Spreman sam da podržim svaku inicijativu nove vlade koja je u korist evropskog napretka

Crna Gora ostaje na evropskom putu i to je jedina relevantna i najvažnija poruka, kazao je Đukanović nakon sastanka s Varheljijem

Varhelji poručio da EK ostaje partner. Antena M

A. J. / Antena M

9.10.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobrodošlom je ocijenio posjetu komesara za proširenje EU Olivera Varheljija (Varhelyi) regionu odmah nakon objavljivanja Izvještaja o napretku, što uz ohrabrujuće poruke zvaničnika EK u odnosu na evropsku perspektivu ZB, predstavlja dodatni podsticaj, saopćeno je iz njegovog kabineta.


On je, kako se navodi u saopćenju, komesara EU informisao o aktuelnom postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, ističući da je Crna Gora pokazala da je njen demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti na mnogo višem nivou u odnosu na pojedina očekivanja i potvrdio opredijeljenost da podrži svaki inicijativu i odluku nove vlade koja je u korist evropskog napretka. Sudićemo po djelima, ne po retorici, kazao je Đukanović uz poruku da će i u narednom periodu biti veoma aktivan učesnik državne politike. On je naglasio da je sada važno dinamizirati pregovarački proces, čemu može pomoći i energija nove vlade.


Crna Gora ostaje na evropskom putu i to je jedina relevantna i najvažnija poruka, kazao je on.

Komesar EU je uz zahvalnost za sveobuhvatan pregled situacije u Crnoj Gori, iskazao zadovoljstvo zbog toga što će Đukanović nastaviti sa aktivnim učešćem u radu sa EK i u procesu proširenja.


- On je uz ocjenu da se nakon izbora treba vratiti poslu i ubrzati rezultate, poručio da EK ostaje partner što potvrđuje i ekonomsko-investicioni plan čiji je cilj prevazilaženje zaostajanja ZB, ali i osmišljavanje postupka oporavka nakon krize izazvane COVID-om.


Paketom podrške zemljama regiona, vrijednim oko 29 milijardi eura, može se ostvariti povećanje BDP-a za, prema preliminarnim procjenama, oko 3,6 posto ili više; pokrenuće privatne investicije, infrastrukturno povezati region, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i podstaknuti razvijanje vještina i znanja kroz sistem obrazovanja.


Komesar Varhelji naglašava da će svi ti benefiti zahtijevati aktivno učešće  nove vlade i suočavanje sa poslom, kako bi se ovaj plan implementirao u narednih 4-5 godina. Istovremeno, biće neophodno pokazati kapacitet za primjenu i ubrzanje reformi, postizanje rezultata u oblasti vladavine prava, borbu protiv korupcije i transparentan postupak javnih nabavki. Ovakav koncept, ističe Varhelji treba da bude obostrano koristan i za region i za EU, ali ne i za treće strane, i to je jedini politički uslov sa strane EK - navodi se u saopćenju.


Đukanović je pozdravio poruke o novom ekonomsko-investicionom planu za zapadni Balkan uz ocjenu da je to izuzetno vrijedna ponuda i prilika koja može doprinijeti ubrzanom razvoju regiona i zapadni Balkan učiniti evropskijim.


Crna Gora ostaje na evropskom putu, posvećena dinamiziranju reformi i regionalnoj saradnji, zaključio je on.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.