CRNA GORA

Husović o neulasku Bošnjaka u Vladu, Srebrenici, "pakovanju kofera"...

Upitan da li će genocid u Srebrenici biti tabu tema novoj Vladi, Husović smatra da je to pitanje vrlo važno za manjinske narode

Husović: Veliki utjecaj crkve. Arhiv

G. M.

22.10.2020

Odluka Bošnjačke stranke da ne uđu u novu vladu poslije referenduma je najvažnija odluka, kazao je predsjednik te partije Rafet Husović gostujući u emisiji Drugačija radio veza, piše Antena M.

Kao jedan od razloga za tu odluku navodi da je nejasno šta će uraditi nova većina.

- Govore o ekspertskoj vladi, pa vladi od političara, imamo uticaj crkve, uticaj sa strane, zaista smatramo da se u ovom trenutku mora dati šansa ovim ljudima da vidimo da li oni mogu ozbiljno da vode državu ili ne – rekao je.

Husović je dodao da su im upravo građani sugerirali da ne uđu u Vladu.

Veoma nezgodna situacija

Kada je posrijedi Sporazum tri koalicije nakon izbora, Husović je kazao da se odmah na prvom zasjedanju parlamenta pokazalo da se sporazum ne poštuje.

- Nisam siguran da će se u budućnosti sporazum poštovati, ali prepustimo to njima da vidimo kako će sve, što su rekli u sporazumu, realizovati – naglasio je.

Komentirajući izjavu lidera GP URA Dritana Abazovića “ko hoće da uđe u Vladu hoće, ko neće utoliko gore za njega”, Husović je kazao da ta poruka zvuči prijeteće.

- Abazović će tek nakon formiranja Vlade shvatiti da će biti u mnogo nezgodnijoj situaciji od BS - naveo je Husović.

Govoreći o dešavanjima u Pljevljima nakon izbora, Husović je kazao da su trojica lidera kao nova vlast, trebalo da preuzmu odgovornost.

- Jasno je da moraju da pokažu jesu li za građanski koncept. Moraju da pokušaju da za retoriku, koja je svih ovih godina na svakom mjestu bila svađalačka, preuzmu odgovornost. Mi nismo nikad rekli da su pripadnici srpskog naroda krivi za događaje, mi smo uvijek pričali da njihove vođe, koje kreiraju mišljenja, da to kreiranje dospije do svakog građanina Crne Gore i tu mi vidimo odgovornost – rekao je lider Bošnjačke stranke.

Upitan da li će genocid u Srebrenici biti tabu tema novoj Vladi, Husović smatra da je to pitanje vrlo važno za manjinske narode.

- To je ključ nesaradnje sa njima, za njih je to veliki ispit i mislim da oni nemaju snage da to prihvate jer ljudi koji koordiniraju aktivnostima u svemu ovome bi morali vjerovatno i sebe da negiraju kada je u pitanju genocid u Srebrenici - naveo je.

Husović napominje da SPP nema legitimitet da predstavlja Bošnjake u novoj vlasti.

Nema Crne Gore bez Crnogoraca

- Ako se malo ozbiljnije bavimo analizom proteklih izbora vidjet ćemo da je 98 posto Bošnjaka glasalo za suverenistički blok, ali očekujem da trojna koalicija nađu nekog ko će predstavljati Bošnjake ili makar da se čuje neko ime koje će da predstavlja Bošnjake. Pripadnici manjinskih naroda na ovim prostorima su uvijek imali spakovane kofere za odlazak, 2006. sam rekao dobijemo li nezavisnu Crnu Goru raspakujte Bošnjaci svoje kofere za sva vremena. Mnogi me pitaju da li to važi i danas, mislim da važi. Učinit ćemo sve da moja izjava važi za sva vremena u Crnoj Gori – kazao je Husović.

Naglašava da retorika koju čujemo, nas ne upućuje na to da je građanski koncept i prozapadna orijentacija Crne Gore u sigurnim rukama, te da ne može sa sigurnošću da kaže da će tim putem ići Crna Gora.

- Nema Crne Gore bez Crnogoraca. Ko kod misli da može imati Crnu Goru bez Crnogoraca to je neodrživo i neprihvatljivo - zaključio je Husović.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.