PRENOSIMO

Antimitomanski brevijar o Amfilohiju Radoviću

Amfilohije je u posljednjih 30 godina svog službovanja izrekao toliko kletvi, uvreda i osuda, naročito na račun Crnogoraca i Crne Gore da ne bismo mogli da ih pobrojimo, navode autori

Amfilohije sa Vojislavom Šešeljem. Aktuelno

G. M. / Aktuelno

31.10.2020

Smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koja je uslijedila nakon gotovo mjesec borbe sa koronavirusom, očekivano je glavna vijest u domaćim i regionalnim medijima.

Potrebno na vrijeme upozoriti na mitomanska nastojanja svetosavaca koji će od pokojnog mitropolita zasigurno pokušati da naprave kult sveca, piše portal aktuelno.me.

Ono što će arhitektama mita o pokojnom mitropolitu zasigurno biti velika otežavajuća okolnost je činjenica da je Amfilohije posljednjih 30 godina flagrantno pokušavao da negira crnogorsku naciju i njenu historiju, uz to je vrijeđao i kleo Crnogorce kad god mu se za to ukazivala prilika, otvoreno se bavio politikom, veličao je ratne zločince, svetosavsku i četničku ideologiju, kritikovao zapadne vrijednosti…

Upokojeni mitropolit Amfilohije je čitavu svoju karijeru veličao ratne zločince. Amfilohije je u maju 2011. izjavio da je svojevremeno nudio utočište Radovanu Karadžiću. Tada je još dodao kako u svojim njedrima i dalje čuva Karadžića, ali i Ratka Mladića.

Krajem juna 1991, na Petrovdan, Željko Ražnatović Arkan uz blagoslov Amfilohija Radovića, sa „Tigrovima“, naoružanim do zuba, boravio je u Cetinjskom manastiru. On je sa svojom paramilitarnom jedinicom zatim ispraćen na ratište blagoslovima i zdravicama Amfilohija Radovića i sveštenika SPC.

U novembru 1991. godine Amfilohije Radović je, uz gusle, bodrio crnogorske rezerviste u pohodu na Konavle i Dubrovnik.

Amfilohije je 2015. godine također stigao da uruči orden četničkom vojvodi i osvjedočenom ratnohuškašu Vojislavu Šešelju za “kosovsko rvanje i služenje zakonu svetom”.

Crnogorce vrijeđao kad je stigao, Bošnjaci “ljudi lažne vjere”

Amfilohije je u posljednjih 30 godina svog službovanja izrekao toliko kletvi, uvreda i osuda, naročito na račun Crnogoraca i Crne Gore da ne bismo mogli da ih pobrojimo pa sve da ovaj tekst produžimo za 20 strana, piše portal.

Protiv pokojnog mitropolita podnošene su brojne krivične prijave zbog povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih vjerskih zajednica, ali pravosudni organi nikad nijesu preduzimali ništa po tom pitanju.

Nije se reagovalo čak ni kad je u julu 2005. godine desantnom akcijom uz koordinaciju vojske tadašnje države Srbije i Crne Gore postavljen metalni kontejner na Rumiji.

Mitropolit SPC je Crnogorce poredio sa volovima, a u jednom intervjuu na pitanje novinarke “Šta mislite o crnogorskom državnom projektu”, izričito odgovorio: “Ne pravi se pita od onoga”.

Amfilohije je Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazivao “autofekalnom” a treba podsjetiti da je Crnogorce nazivao “komunističkim nakotom”.

Mitropolit SPC Amfilohije nije štedio ni Bošnjake, odnosno pripadnike islamske vjere, pa je 2. avgusta 2014. godine na Ilindanskom skupu na Sinjajevini, islamske vjernike nazvao „lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, a njihovo učenje „duhovnom smrću“, prenosi aktuelno.me.

Sahrane su također bile mjesto odakle je Amfilohije odašiljao često političke, najblaže rečeno kontroverzne poruke. Od njegovog govora na sahrani ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, ogradile su se i porodica i Vlada Srbije smatrajući ga neprimjerenim.

Na sahrani majke haškog optuženika Radovana Karadžića, Amfilohije je uputio poruke, indirektno proglašavajući Karadžića pravednikom i zaštitnikom srpskog naroda.

- Majka Jovanka spada među one majke među koje spada i majka Jugovića, među majke u koje se ubraja majka Jevrosima jer je kao što je i ona što je savjetovala Marka Kraljevića da ne sudi ni po babu ni po stričevima već po pravdi boga istinoga, tako je i ona savjetovala svoj porod - rekao je tom prilikom Amfilohije.


Negacija crnogorske historije i "prokleti car Dukljanin"

Amfilohije je bio poznat i po negaciji crnogorske nacionalne svijesti i historije. U beogradskim “Književnim novinama”, 1989. godine, kada je bio episkop banatski, govorio je: “U istoriji nikad nije postojao crnogorski narod”, a 1992. u beogradskom časopisu “Svet” je kazao ”Crnogorska nacija je izmišljena u Titovoj i Đilasovoj laboratoriji”.

U oktobru 1988. Amfilohije je kazao: ”Stav komunističke partije i to po direktivama Kominterne prije rata, bio je da Balkan i u srcu Balkana srpski narod treba da se oslabi. Na temelju toga stvoreni su novi narodi koji u istoriji nisu nikad ni postojali, kao recimo Crnogorci, oni su najočigledniji primjer. Ja sam Srbin, premda sam rođen u Crnoj Gori”.

Iste godine, na srpskoj državnoj televiziji, Amfilohije ponavlja slične riječi: ”Kažu mi, a izgleda da je to i tačno, kako je Milovan Đilas dobio naređenje da istorijski obrazloži i dokumentuje postojanje crnogorske nacije i da je to on uradio na osnovu Marksovog učenja. Međutim taj isti Đilas se 1954. odrekao tog svog kopileta i sada se piše i osjeća Srbinom. Ali to zlo je ostalo”.

Svima su poznate Amfilohijeve izjave o Crnogorcima da su “komunistički nakot ili kopilad”. Međutim, na jednoj lokalnoj TV pokazao je “milosrđe” prema nama: “I kopile je dijete koje treba ljuljati. Nije ono neko čudovište. Uostalom, koliko danas imate djece koja su vanbračna i imaju sva prava kao što imaju druga bračna djeca”.

Kako li tek zaboraviti riječi u vrijeme vraćanja državnosti Crnoj Gori kada je 2002. izjavio: “Neka bog podari da bude što manje onih koji se klanjaju paganskom caru prokletom Dukljaninu i neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most”.


Bavio se politikom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori predstavlja impozantnu političku snagu, a mitropolit Amfilohije je veliki dio svog djelovanja posvetio politici.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) veoma aktivno je bila uključena u kampanju za nedavno održane parlamentarne izbore i koristeći iskustvo čelnika MCP koji su prekaljeni kroz višedecenijsko parapolitičko djelovanje, SPC je postala medijator u pregovorima svetosavskih stranaka u Crnoj Gori.

Amfilohije se bavio politikom i izborima decenijama unazad, ali se uoči posljednjih izbora istakao kao predvodnik opozicionih, sad vladajućih, svetosavskih političkih snaga i ujedinitelj srpskog biračkog tijela.

Sve aktivnosti opozicije morale su da dobiju „blagoslov“ vrha Mitropolije crnogorsko-primorske. Opozicija je kroz političke skupove koje MCP organizirala u vidu litija vidjela politički potencijal crkve pa su i oni svjesni da im je podrška Amfilohija i te kako bila korisna. Amfilohije se redovno sastajao sa funkcionerima sada nove vlasti, a u javnosti se spekulisalo da je lično on svojim naporima dobio nedavno održane izbore.

Amfilohije je davao podršku ruskim dogmatskim političarima uhljebljenim u ruskoj Dumi, upravo onima koji su itekako odriješili kesu 2015. i 2016. godine i sa kojima su ponajviše sarađivali crnogorski političari iz DF-a. To je radio uz konstantnu opstrukciju crnogorskog ulaska u NATO, sabotirajući put Crne Gore ka zapadu za koji je, između ostalog, govorio da je “leglo satanizma, bluda i razvrata”.


Žestoko protiv homoseksualizma, abortusa…

Amfilohije je više puta veoma negativno govorio o pripadnicima LGBT zajednice, a neposredno pred usvajanje Zakona o istopolnom braku u Crnoj Gori jula 2020. godine, izjednačio je homoseksualizam sa čedomorstvom.

Za LGBT zajednicu govorio je, citirajući stihove iz jevanđelja, da su “drvo koje ne donosi plod i koje se u baca u oganj”.

Ostala je upamćena i njegova izjava iz 2017. godine kada je za Srpkinje rekao da su postale “majke čedomorke”.

U svom stilu kritičara Zapada koji je vezivao za djelovanje nečastivog, govorio je o članovima legendarne rokenrol grupe Rolingstons da su “bezbožnici koji pjevaju demonske pjesme”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.