KORONAVIRUS

Nova 874 zaražena u Crnoj Gori, Podgorica od petka u ponoć "zaključana"

Broj oboljelih trenutno iznosi 5.638, što je 895 na 100.000 stanovnika

Analizirana su 2.004 uzorka. Ilustracija

A. J. / Fena

4.11.2020

Crnogorske zdravstvene vlasti registrirale su u srijedu 874 novozaražena koronavirusom, čime je nastavljen niz svakodnevnog obaranja rekorda u broju zaraženih na dnevnoj razini, zbog čega su uvedene restriktivne mjere u Podgorici i još nekoliko crnogorskih gradova.


Kako je saopćio crnogorski Institut za javno zdravlje, u posljednja 24 sata analizirana su 2.004 uzorka od kojih je 874 bilo pozitivno na kronavirus.


- Broj oboljelih trenutno iznosi 5.638, što je 895 na 100.000 stanovnika - saopćeno je iz instituta. Kao i prethodnih dana, čak polovina pozitivnih je iz Podgorice, prenosi Hina.


Nagli rast broja oboljelih posljedica je, kako tvrde epidemilozi, nepoštovanja epidemioloških mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, prije svega na sahrani mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija kojemu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.


Zbog alarmantne epidemiološke situacije, Institut za javno zdravlje odlučio je uvesti strožije epidemiološke mjere u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, koje će se početi primjenjivati u petak u ponoć.


U te četiri općine se zatvaraju škole i ugostiteljski objekti, a zabranjena su i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.


Ove mjere, kako je saopćeno, vrijedit će najmanje 14 dana.


Ovakve mjere dale su u septembru i oktobru rezultate u nekoliko crnogorskih gradova u kojima je nakon političkih skupova održanih u vrijeme parlamentarnih izbora, broj oboljelih naglo rastao, tako da epidemiolozi isto očekuju i u Podgorici, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.