EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Situacija u Crnoj Gori alarmantna, Podgorica od subote pod ključem?

Zdravstveni sistem je u problemu, pred pucanjem gotovo

Podgorica od subote pod ključem. Arhiv

L. M. / Fena

18.11.2020

Više od deset hiljada stanovnika Crne Gore ili 1,5 posto ukupne populacije trenutno boluje od koronavirusa te epidemiolozi upozoravaju da je Crna Gora ušla u "crni scenarij" i očekuje se skoro zatvaranje glavnoga grada.

- Od jučerašnjeg presjeka otkriveno je 639 novih slučajeva, a oporavilo se 290 pacijenta. Trenutno je 10.207 oboljelih, što je na 100.000 stanovnika 1620 - saopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje istaknuvši da je u zadnja 24 sata preminulo devet covid pacijenata.

U Crnoj Gori od nedjelje su na snazi restriktivne epidemiološke mjere koje između ostalog podrazumijevaju policijski sat od 21 do 5 ujutro, zabranu okupljanja, kretanje izvan općina zabranjeno je vikendom, a od ranije zaštitne maske obavezne su i na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Epidemiologinja Božidarka Rakočević smatra da je Crna Gora "već u crnom scenariju" te da stoga treba poštovati uvedene mjere - prenosi Hina.

- Zdravstveni sistem je u problemu, pred pucanjem gotovo. Svi se nalazimo u začaranom krugu. Apeliramo da poštujemo osnovne mjere - rekla je Rakočević ranije za televiziju Vijesti.


Situacija u Crnoj Gori alarmantna. Arhiv

Pomoćnik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić smatra da su zdravstvene vlasti "davno zakasnile" s mjerama potpunog zatvaranja, ali da su pokušavali naći optimalno rješenje za privredu i zdravlje građana.

- Očigledno da nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo - rekao je Begić i dodao da vjeruje da nijedna zemlja na svijetu nije imala toliko političkih i vjerskih okupljanja kao Crna Gora u vrijeme parlamentarnih izbora.

Najteža situacija je u Podgorici u kojoj je zaraženo više od pet hiljada stanovnika, rekao je. U subotu će se odlučiti hoće li glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina populacije te zemlje "pod ključ".

Crna Gora nekada jedina korona-free država u Europi, u prvom valu epidemije, od sredine marta do početka maja, imala je samo 324 registrirana slučaja infekcije i devet umrlih. Drugi val je počeo sredinom juna, i od tada se koronavirusom zarazilo više od 29.000 Crnogorca ili gotovo pet posto populacije te zemlje, a od posljedica infekcije preminulo je 405 soba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.