REAKCIJE

Republika Srpska i Srbija nisu informirale Crnu Goru o gradnji HE Buk Bijela

Projektom je inače, osim nje, predviđena i gradnja hidrocentrala Foča i Paunci. One bi činile budući hidroenergetski sistem "Gornja Drina"

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Antena M

G. M. / Antena M

19.11.2020

Nakon što su nedavno premijer Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine, mediji su upitali Ministarstvo ekonomije Crne Gore da li taj sporazum zadire u interese te zemlje kada je riječ o energetskom potencijalu, imajući u vidu da se pominje i gradnja HE Buk Bijela.

Projektom je inače, osim nje, predviđena i gradnja hidrocentrala Foča i Paunci. One bi činile budući hidroenergetski sistem "Gornja Drina", piše Antena M.

Iz Ministarstva uvjeravaju da ne postoji strah da budu ugroženi crnogorski interesi.

- Crna Gora se još 2004. godine, skupštinskom deklaracijom o zaštiti rijeke Tare, jasno opredijelila za primat očuvanja životne sredine nad energetskim potencijalima, na ovom dijelu svoje teritorije. U tom smislu, ne postoji strah od ugrožavanja crnogorskih energetskih interesa. Međutim, ono što zabrinjava, svakako je indolentan odnos, prije svega nadležnih organa bh. entiteta Republika Srpska, prema zahtjevu Crne Gore za odgovarajućim procjenama uticaja na životnu sredinu eventualne gradnje hidroelektrane Buk Bijela - navode iz Ministarstva, u odgovorima Anteni M.

Crna Gora, kako kažu u resoru Dragice Sekulić, neće ulaziti u suverena prava drugih država da koriste svoje energetske potencijale, ali svakako hoće koristiti sve međunarodne konvencije i mehanizme sprečavanja negativnog prekograničkog uticaja ovakvih projekata.

Na pitanje da li je Crna Gora bila informisana o ovom sporazumu i gradnji hidroelektrana, iz Ministarstva odgovaraju odrično.

- Ne. S obzirom na to da se, koliko se može zaključiti iz medijskih interpretacija, radi o komercijalnom aranžmanu o uslovima ulaganja, to svakako nije ni bila obaveza ugovornih stana - kažu iz Ministarstva ekonomije.

Upitani da li planiraju da preduzmu neke korake u vezi sa tim, iz ovog vladinog resora kažu da očekuju da će nadležne institucije pratiti dalji razvoj događaja, te da će „strateški crnogorski interesi biti sačuvani pravovremenim reakcijama“.

- U ovom slučaju, prije svega je važno istaći da postoje brojni mehanizmi koji štite crnogorsku stranu, a prije svega dominantno opredjeljenje iskazano kroz skupštinsku deklaraciju, da rijeka Tara mora ostati očuvana na sadašnjem nivou, cijelim svojim tokom - navode iz Ministarstva.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, podsjetimo, poručila je da će se 2021. "u punom intenzitetu vidjeti kako izgleda kada Srbija i Republika Srpska rade zajedno".

- Imat ćemo dva ogromna infrastrukturna projekta, strateški važna projekta. Jedan je hidroelektrana Buk Bijela, koja je samo prva faza, a sve te tri hidroelektrane su investicija od 520 miliona eura - poručila je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.