KORONAVIRUS

Crna Gora uplatila 646 hiljada eura za vakcine

Vakcine koje će u prvoj rundi distribucije biti dostupne neće moći osigurati kolektivni imunitet, rekao Begić

Begić: Određen broj doza za najugroženije građane. AntenaM

A. Č.

29.11.2020

Iako vakcina protiv koronavirusa još nije odobrena, a u fazi ispitivanja je više od deset vakcina u najpoznatijim svjetskim laboratorijama, Crna Gora je slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije uplatila avans od 646.000 eura. 

Na taj način je osiguran određen broj doza za najugroženije građane i pripadnike vitalnih službi. 

U razgovoru za Pobjedu, epidemiolog Senad Begić je kazao da vakcine koje će u prvoj rundi distribucije biti dostupne neće moći osigurati kolektivni imunitet, već će samo zaštititi pripadnike vitalnih službi u društvu i najosjetljivije kategorije društva.

- Stoga će akcenat i dalje biti na striktnom pridržavanju preporučenih mjera sadržanih u sloganu „distanca, ruke, maska“ – poručio je dr Begić. 

- Ne smije se zaboraviti, sve dok vakcine i/ili učinkoviti ljekovi ne postanu svima dostupni, ne smije se prestati sa sprovođenjem pravovremenih i efikasnih nefarmaceutskih intervencija kako bi se smanjilo opterećenje ove infekcije na cjelokupno društvo, zaštitili najugroženiji dijelovi populacije te na najmanji mogući nivou smanjili svi društveni troškove koji nastaju kao posljedica epidemije.

On je dodao da je program vakcinacije protiv Covid-19 mnogo više od samoga plana distribucije.

- To je multisektorski strateški dokument na nacionalnom niovu koji za cilj ima ne samo identifikovanje ciljnih i prioritetnih grupa već i identifikovanje svih aktivnosti koje je neophodno sprovesti i svih preduslova koje je neophodno ispuniti kako bi se učinkovito sprovela vakcinacija te da bi vakcina bila dostupna najugroženijim grupama stanovništva – objasnio je on, piše AntenaM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.