CRNA GORA

Gasi se "Montenegro Airlines", Vlada osniva novu firmu, oglasio se i Đukanović

Kad je posrijedi ova aviokompanija, postoji problem što se, kako je naveo Bojanić, uz svu dobru volju, "ne može donijeti nikakva odluka"

Kompaniji nema spasa. Agencije

G. M. / Antena M

24.12.2020

Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić najavio je osnivanje nove aviokompanije jer, kako je kazao, ne može se donijeti nijedna odluka koja bi išla u korist „Montenegro Airlinesa“.

Kad je posrijedi ova aviokompanija, postoji problem što se, kako je naveo Bojanić, uz svu dobru volju, "ne može donijeti nikakva odluka".

- Mi ne možemo donijeti nijednu jedinu odluku koja bi išla u korist produženja života MA, a koja bi bila zakonita - dodao je on.


Radnici će ostati bez posla

Kako je kazao, ne postoji mogućnost da se dobije kredit za MA od trećeg lica.

- Imamo u planu osnivanje potpuno nove kompanije, sa osnivačkim kapitalom Vlade - naveo je ministar kapitalnih investicija.

Koliko je sutra, dodao je on, krenut će se sa osnivanjem nove kompanije, iako će to podrazumijevati gašenje MA i gubitke.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da teška situacija za kompaniju i za radnike koji će ostati bez posla. Kazao je da je već formirana radna grupa za formiranje nove aviokompanije.

Spajić je naveo i da će neko morati da odgovara za stanje u MA. Imovine u MA gotovo da nema, tvrdi on.


Bojanić najavio osnivanje nove kompanije. Antena M

- Sve je očerupano - dodao je Spajić.

Što se tiče avio-industrije, ovo je posljednji novac koji će država da plati, naglasio je on.

Od 2016. godine zaposlenima nisu plaćani doprinosi, a posljednjih nekoliko mjeseci, kasnila je i plaća, rekao je, odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Bojanić.

Šteta od gašenja MA iznosit će 50-ak miliona eura, dodao je on.

Oglasio se Milo Đukanović

Tim povodom oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu aviokompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP-a stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 posto svojih potencijala u toj djelatnosti. Neće ih ni iskoristiti bez lakše dostupnosti destinacije, a nje nema, između ostalog, i bez nacionalnog avio prevoznika – napisao je Đukanović na Twitteru.

- O tom našem nacionalnom, razvojnom interesu niko neće brinuti osim naše Vlade. Današnja odluka nije izraz takve brige. Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju - napisao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.