CRNA GORA

Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobile zeleno svijetlo Zakonodavnog odbora

DPS-ov Dragutin Papović navodi da je zakon predložila SPC, "a Vlada se ponašala kao Sekretarijat za zakonodastvo"

Održana sjednica Zakonodavnog odbora. Antena M

G. M. / Antena M

25.12.2020

Glasovima sedam poslanika vladajuće većine Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasnio se da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Na početku sjednice Zakonodavnog odbora predsjednik Liberalne partije Andrija Popović tražio je da se tačka o prijedlogu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti skine sa dnevnog reda.

Zbog toga što, kako kaže, ona nije planirana za plenarnu sjednicu koja će se održati 28. decembra kao i zbog ogromne uznemirenosti građana.

- Mislim da nema potrebe da ona danas bude na dnevnom redu - rekao je.

Nakon glasanja prijedlog je odbijen.

Neustavne norme

Predstavnik predlagača ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kazao da su razlozi da se u postojećem važećem Zakonu nalaze norme koje su očigledno neustavne i koje su nelegitimne.

Obzirom da se radi o hitnosti sprovedene su, kazao je Leposavić, intenzivne konsultacije gdje su vjerske zajednice dale svoje sugestije.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović je kazala da ne postoje nelegalne i nelegitimne pravne norme.

- Uvaženi ministre nije vaša nadležnost da ocjenjujete da li je nešto u skladu sa Ustavom ili nije. Izmjenama ste otišli tako daleko da ste počeli da se bavite i statusnim odnosima – rekla je.

DPS-ov Dragutin Papović navodi da je zakon predložila SPC, a Vlada se ponašala kao Sekretarijat za zakonodastvo.

- Predložene izmjene zakona suprotne su članu 93 Ustava Crna Gore. Episkop Joanikije je nedavno rekao “naši pravnici su to uradili”, ovo dovodi do kršenja člana 14 Ustava po kome su vjerske zajednice odvojene od države. SPC je javno priznala da je ona predlagač zakona a Leposavić je samo zastupnik SPC-a. Ovaj prijedlog zakona je pravno nasilje nad ustavnim poretkom Crne Gore – rekao je.

Ovo je, navodi Papović, uvođenje neformalne teokratije u Crnoj Gori.

Skraćeni postupak

Prema njegovoj ocjeni riječ je o obmani zbog koje bi Leposavić trebao da podnese ostavku, jer je Vlada kazala da će sve zakone donositi po evropskim standardima.

Zakon nudi čitav niz pravno neutemeljenih rješenja, saopćila je DPS-ova Jovanka Laličić.

- Nisu ispunjeni uslovi da se zakon donese po skraćenom postupku. Izbjegli ste stručnu konsultaciju, oglušili ste se o stavove udruženje pravnika. Da li je konfuzna odredbe člana 24. pravnog subjektiviteta? Iza njen se krije namjera da SPC uzdignete na pijadestal – kazala je on.

Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore navodi da nije tačno da su uvaženi prijedlozi Venecijanske komisije.

Vukasnović Stanković naglašava da ukoliko se zakon izglasa, „završeno je sa građanskom Crnom Gorom“.

Andrija Nikolić iz DPS-a kazao je da sve ono što vlast uradi danas ili za koji dan podliježe krivičnoj odgovornosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.