CRNA GORA

I ove godine odvojeno nalaganje badnjaka Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve

Kao i posljednjih 25 godina, u Crnoj Gori održavaju se odvojene božićne proslave

A. J. / Anadolija

6.1.2021

Večeras nije bilo obraćanja sveštenstva crkve - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kao i posljednjih 25 godina, u Crnoj Gori održavaju se odvojene božićne proslave. Badnjake su danas i večeras paralelno nalagali pripadnici Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, te Crnogorske pravoslavne crkve, javlja Anadolija.


Nalaganje badnjaka tradicionalno je počelo danas na Cetinju, gdje su vjernici Mitropolije crnogorsko primorske i Crnogorske pravoslavne crkve odvojeno zapalili badnjake.


Vjernici CPC-a naložili su badnjake na cetinjskom Dvorskom trgu, dok su vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske nalagali badnjake ispred Cetinjskog manastira.


Prvi badnjaci naloženi su u prisustvu sveštenstva koje je predvodio vladika Kirilo, koji je čestitao okupljenima Badnji dan i Božić.


U Podgorici su večeras vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) naložili badnjak ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja. Zbog epidemiloških mjera koje su na snazi u Crnoj Gori, večeras nije bilo obraćanja sveštenstva crkve.


Pravoslavni vjernici slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.


Badnji dan i veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.