REAKCIJE

Đukanović čestitao Bajdenu: U Crnoj Gori imat ćete iskrenog prijatelja

Predsjednik Crne Gore naveo je i da se veseli novim susretima s Bajdenom te nastavku uspješne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena na zapadnom Balkanu

Đukanović: Nastaviti graditi slobodan i siguran bolji svijet. Arhiv

A. J.

20.1.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Džou Bajdenu (Joe Biden) stupanje na dužnost predsjednika SAD, izražavajući vjeru u nastavak uspješne saradnje te jačanje više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza.



Otvorena pitanja

Đukanović je poručio Bajdenu da će u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja i, u okviru crnogorskih potencijala, pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera u suočavanju i pronalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na zapadnom Balkanu.


- Vaša dokazana privrženost transatlantskom zajedništvu, desetljetna upućenost u složenost odnosa s obje strane Atlantika, kao i upućenost u procese na globalnom planu i snažna vjera u međunarodnu saradnju i multilateralizam, ulijevaju nadu da samo udruženi na temeljima zajedničkih tekovina i vrijednosti demokracije možemo nastaviti graditi slobodan i siguran bolji svijet - naveo je Đukanović u čestitki.


Naveo je i da se veseli novim susretima s Bajdenom te nastavku uspješne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena u regiji zapadnog Balkana.


- Primite izraze mog najvišeg uvažavanja i prijateljske pozdrave - naveo je Đukanović.


Odlikovanje Bajdenu

Đukanović i Bajden imali su više susreta, ali za Crnu Goru posebno je značajan onaj iz 2010. u Vašingtonu, kada je Bajden bio američki potpredsjednik a Đukanović crnogorski premijer.


Crna Gora je 2018. odlikovala Bajdena  za doprinos promociji crnogorskih interesa, jačanja međudržavnih odnosa i međunarodnog ugleda i položaja Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.