CRNA GORA

Đukanović: Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države

Na politički teren u Crnoj Gori je brutalno uvedena SPC, rekao je

Đukanović: Zagovornici stupidne ideje nisu ništa naučili. Antena M

N. D. / Antena M

24.1.2021

Deveti Kongres Demokratske partije socijalista (DPS) održava se danas u Podgorici. Počeo je intoniranjem himne, a otvorio ga je predsjednik partije Milo Đukanović.  U uvodnom referatu Đukanović je poručio učesnicima Kongresa da nakon izbora DPS nije bila u prilici da formira vlast i da su stranački organi ocijenili da je rezultat bio ispod očekivanja. 

Nastavljamo još srčanije i posvećenije da se borimo za građansku Crnu Goru i evropsku budućnost našeg društva - obećao je lider DPS-a i dodao da su ponosni na sačuvani mir i stabilnost.  

Kaže da su ponosni na odnose sa susjedima.

- Uz žaljenje zbog iskustva sa susjedom koji ne želi da bude susjed, nego domaćin u našoj kući. Legat naše generacije mora biti građanska Crna Gora, ukorijenjena u slobodarstvu i antifašizmu. Najviše nas brinu oni koji DPS vide kao posljednju prepreku koju treba ukloniti s puta ostvarivanja velikodržavnih ciljeva.  Nema odbrane građanske Crne Gore bez jake građanske partije kao stožera njenog proevopskog političkog fronta. Iz tog razloga nema ni izvjesne građanske i evropske Crne Gore bez jake i napredne DPS u njoj. Ne shvataju to još uvijek svi, uključujuči neke od naših ranijih ili aktuelnih političkih partnera - poručio je crnogorski predsjednik.

Kako je ocijenio, Crna Gora je i danas pred izuzetno delikatnim izazovom.

Čini mi se ne manje opasnim od onog sa početka devedesetih. U nekim aspektima podsjeća i na početak 20 vijeka, na vrijeme nepromišljenih međunarodnih scenarija, čiju je tragičnu cijenu platila upravo Crna Gora. Nadam se da će promjena na čelu vodeće zemlje na svijetu dovesti do resetovanja negativnih političkih tendencija", izjavio je Đukanović, koji je pomenuo i neodustajanje od "srpskog svijeta".  

- Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nisu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada Jugoslavije. Na politički teren u Crnoj Gori je brutalno uvedena SPC, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba.  SPC je branila navodno ugrožene svetinje iako je pokušavala da zadrži imovinu koja je naš identitet, naše ime i prezime. Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore - rekao je Đukanović, dodavši da DPS ima hrabrosti i odlučnosti da odbani Crnu Goru od svih nasrtaja. 

Nek je vječna Crna Gora - riječi su kojima je zaključio svoj govor, nakon koga je završen svečani dio Kongresa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.