POTPISAN PREDUGOVOR

Ministrica zdravstva Crne Gore: Bit će isporučeno 150 hiljada doza kineske vakcine

N. Aj. / Antena M

Ministrica zdravstva Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović

Foto: Arhiv


Crnoj Gori bit će isporučeno 150 hiljada doza kineske vakcine, kazala je ministrica zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, navodeći da je sa Kinezima već potpisan predugovor o nabavci. 

Ona je na pitanje novinara da li je i kada potpisan ugovor sa kineskim proizvođačem, odgovorila da je predugovor direktno potpisan sa farmaceutskom kampanijom "Sinophram", odnosno sa njihovom centralom u Pekingu. 

- Predugovor je potpisan i dogovorene su doze, 150 hiljada doza vakcina "Sinophram" stići će u Crnu Goru - navela je Borovinić-Bojović.

Dodala je da je osigurana diplomatska saglasnost i da imaju odgovor iz ambasade Kine. 

Borovinić-Bojović je ponovila da je okviru COVAX inicijative odavno obezbijeđen odgovarajući broj vakcina i potpuno, kako je navela, jasno da ta inicijativa ide svojim tokom.

Vakcinacija početkom februara

Mi ćemo sigurno dobiti one vakcine koje su dogovorene kroz COVAX inicijativu - poručila je Borovinić-Bojović. 

Ona je dodala da je bilateralni ugovor sa rusima potpisan i da očekuju dolazak vakcina vrlo brzo.

- Sa "Pfizerom" je ugovor u finanalnoj fazi, jer sklapanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza od kojih je svaka pojedinačno važna - pojasnila je Borovinić-Bojović.

Ona je kazala da se u prvom kvartalu godine očekuje 50 hiljada doza ruskih vakcina. 

Ponovila da je u decembru prošle godine kazala da će dati sve od sebe da vakcinacija u Crnoj Gori počne krajem januara odnosno početkom februara.

I dalje ostajem u tim okvirima. Ne mogu da kažem tačan datum počinjanja, ali ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da je akcioni plan pripremljen i da je sve spremno za započinjanje vakcinacije - kazala je Borovinić-Bojović. 

Dodatno provjeravanje

Na pitanje zbog čega je odbijena donacija vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa, koja bi nakon uvoza morala biti provjerena, Borovinić-Bojović je odgovorila da je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktnim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine.

Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahtijeva dodatno provjeravanje, odnosno poseban oprez - navela je Borovinić-Bojović. 

Ona je podsjetila da je WHO upozorio da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim putem.

Mi smo imali i različite druge ponude ovakve vrste za nabavku vakcina, ali smo se upravo zbog toga što želimo da ona bude provjerena, kvalitetna, opredijelili da vakcine dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bileteralnim ugovorima - pojasnila je Borovinić-Bojović.

Ona je dodala da vakcine osim što bi bile provjerene po svom kvalitetu, to bi podrazumijevali provjeru i samog načina nabavke.

Komentarišući novi soj koronavirusa koji se pojavio u Srbiji, Borović-Bojović je poručila da je poštovanje svih preporučenih mjera zaštita i od novog soja virusa.

Više o temi Koronavirus

BILD TVRDI
Merkel za potpuno zatvaranje Njemačke?
NAKON KRITIKA
Konte podnio ostavku
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na