PREKO COVAX MEHANIZMA

Crnoj Gori odobreno 84.000 doza vakcina "AstraZeneca"

Crna Gora je 10. jula potvrdila zainteresiranost za nabavku vakcina

Crnoj Gori 84.000 vakcina "AstraZenecae". Ilustracija

N. Aj. / Antena M

30.1.2021

Crnoj Gori je putem COVAX programa odobreno 84.000 vakcina "AstraZenecae" protiv koronavirusa, a prvi kontigent bi trebalo da stigne u drugoj polovini februara, saznaje CdM koji je imao uvid u dokument koji je Covax poslao Ministarstvu zdravlja, prenosi Antena M.

U dokumentu se navodi da Crna Gora može očekivati da će prvi kontigent vakcina dobiti u narednih nekoliko sedmica. Predviđeno je da u prvom kvartalu stigne 25 do 35 posto, a ostatak u drugom kvartalu.

Dolazak vakcina putem Covax programa dogovorila je Vlada Duška Markovića, preko Ministarstva zdravlja.

Poduzeti potrebne korake

Stalna Misija Crne Gore pri Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama, u Ženevi početkom jula, je dostavila Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu vanjskih poslova, informaciju u vezi pristupa COVAX mehanizmu za vakcine protiv koronavirusa.

Crna Gora je 10. jula potvrdila zainteresiranost za nabavku vakcina.

 U dokumentu koji je COVAX proslijedio Ministarstvu zdravlja ističu zadovoljstvo što mogu Crnu Goru da obavijeste da može očekivati distribuciju doza vakcina "AstraZeneca" - AZD1222.

COVAX savjetuje da Ministarstvo zdravlja preduzme potrebne korake što je prije moguće, kako bi se izbjegla potencijalna kašnjenja u prijemu ove vakcine.

 - Ako ne budete spremni da to učinite u zadatom roku, obavijestite nas što je prije moguće kako bismo mogli ponovo da distribuiramo ove doze drugom učesniku Programa. Redovno ćemo slati novosti o očekivanim dozama - navodi se u dokumentu koji je proslijedio COVAX, a u koji je CdM imao uvid.

Odbili donaciju ruskog biznismena

Kako se navodi, na potezu je Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministricom Jelenom Borovinić-Bojović, koje treba da odgovori na pismo koje je putio COVAX, a kako bi se realizovalo dopremanje vakcina.

Nova Vlada ni resorno Ministarstvo do sada zvanično nisu dali preciznu informaciju kada bi mogle stići vakcine, kao ni koliko doza od proizvođača sa kojima su oni u stalnom kontaktu, prenosi Antena M.

Javnost je negativno reagovala na to što je Ministarstvo zdravlja negativno odgovorilo na ponudu grčkog biznismena Petrosa Stathisa da Crnoj Gori donira 10.000 vakcina, uz rezervisanih još 40.000 koje bi država kupila. Riječ je o kineskoj vakcini "Sinofarm".

"Pobjeda" je pisala da je Ministarstvo zdravlja odbilo donaciju ruskog biznismena Olega Deripaske od 100.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa, ali su iz ovog resora demantovali ovu informaciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.