CRNA GORA

U Podgorici održan skup solidarnosti sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnijem

Demonstranti su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo "Sloboda za Navaljnog" i "Nešto je trulo u državi Rusiji"

Demonstranti su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo "Sloboda za Navaljnog" i "Nešto je trulo u državi Rusiji". Anadolija

Anadolija

31.1.2021

Manja grupa građana, njih dvadesetak, danas je na Trgu nezavisnosti u Podgorici protestovala u znak podrške i solidarnosti sa ruskim opozicionim političarom Aleksejom Navaljnijim (Alexei Navalny), koji se nalazi u zatvoru u Moskvi.

Uprkos nevremenu i jakoj kiši koja danas pada u Podgorici, građane to nije spriječilo i okupili su se da održe protest u znak solidarnosti sa Navaljnim.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo "Sloboda za Navaljnog" i "Nešto je trulo u državi Rusiji".

Pad standarda, rast siromaštva

Jedna od učesnica Darija, koja je Ruskinja, kazala je da je protest u Podgorici samo dio širokih protesta koji se održavaju širom svijeta, zbog hapšenja Navaljnija.

- Izašli smo da izrazimo solidarnost sa protestantima u cijeloj Rusiji. Tamo su protesti u više od stotinu gradova, a također, ljudi izlaze na proteste u gradovima širom svijeta, od Novog Zelanda, do Tokija. Mi u Rusiji sada imamo pad standarda, rast siromaštva, razlike su u društvu, sve nas to zabrinjava. Mi nemamo budućnost za našu djecu, nemamo dostojanstvo. Penzije su male, plate se konstantno smanjuju - kaže Darija.

Navaljni uhapšen 17. januara

Nakon što se u Nemačkoj oporavljao od trovanja, Navaljni (44) je uhapšen u Moskvi po povratku u Rusiju, 17. januara. Ruske vlasti su saopštile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine za pranje novca, za koju Navaljni kaže da je politički motivisana.

Manje od 25 sati po povratku u Rusiju, sud u Moskvi je naredio da Navaljni ostaje u pritvoru 30 dana i on se nalazi u čuvenom moskovskom zatvoru "Matrosskaya Tishina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.