OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Gradonačelnik Podgorice: Ponosna, antifašistička Crna Gora se stidi pred svijetom zbog slavljenja ratnih zločinaca

Vuković se osvrnuo na prijedlog Komisije za imenovanje ulica u Beranama, koji žele nazvati ulicu po ratnom zločincu Ratku Mladiću

Ivan Vuković. ARHIV

A. Vatreš

6.2.2021

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković osvrnuo se na prijedlog Komisije za imenovanje ulica u Beranama, koji žele nazvati ulicu po ratnom zločincu Ratku Mladiću.

S tim je povezao i film "Quo vadis, Aida?". Kako je kazao, nakon odgledanog filma, nije mogao zaspati.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Gledao sam nedavno film ‘Quo vadis, Aida?’. Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog...

Posted by Ivan Vuković on Friday, February 5, 2021

- Gledao sam nedavno film "Quo vadis, Aida?". Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, moj prijatelj Emir Hadžihafizbegović. Emir u filmu glumi pripadnika Vojske RS. Radnja se dešava u Srebrenici, jula 1995. godine. U stvarnom životu, Emir je u genocidu izgubio 40 članova familije. Film sam jedva odgledao do kraja i, nakon toga, nijesam mogao da spavam. Na dan kada je njegova vojska ubila 68 ljudi na sarajevskoj tržnici Markale 1994. godine, Ratko Mladić dobiva priznanje od komisije za imenovanje ulica u Beranama, na čijem čelu se nalazi predsjednik lokalnog parlamenta. Komisiju čine članovi lokalnog DF-a i Demokrata. Predsjednik Opštine kaže da neće podržati taj prijedlog jer "ne postoje zakonski uslovi za tako nešto" - naveo je Vuković i dodao:

- Dok se posipamo pepelom i, u onome što je bilo prije 30.08. opet tražimo opravdanje za zlo, Evropska unija nas opominje da nije dozvoljeno slaviti ratne zločince. Ponosna, slobodarska, antifašistička Crna Gora se danas stidi pred svijetom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.