ZBOG UVRIJEDLJIVIH IZJAVA

Reakcije na društvenim mrežama: Žene su ljute na premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića

Svojom izjavom da su svi koji imaju manje od troje ili četvoro djece "egoistični", predsjednik Vlade Crne Gore uvrijedio je građane koji imaju jedno ili dvoje djece...

Zdravko Krivokapić. Arhiv

N. Aj. / Nova.rs

8.2.2021

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić razbijesnio je građanke Crne Gore, ali i regiona, spornom izjavom da su porodice "nepotpune bez djece", kao i da su porodice sa malo djece "egoistične", piše Nova.rs.

Porodica je potpuna sa djecom. Mi živimo u vremenu koje je nametnulo da je porodica dovoljna da ima prostu reprodukciju. Vi znate da su nekad u Crnoj Gori porodice bile mnogobrojne. Te mnogobrojne porodice su na kraju uvijek ispadale uspješne. Često, to i psiholozi kažu, mala porodica je egoistična, a mnogobrojna porodica je naučila da cijeni svaki detalj, da se poštuje i međusobno ispomaže - izjavio je Krivokapić tokom posjete Danimiru i Veri Stevanović koji imaju sedmoro maloljetne djece.

Ta sedmočlana porodica, koja izgleda da odgovara Krivokapićevoj viziji "savršenog doma", uprkos brojnosti živi u nemaštini i jedva sastavlja kraj sa krajem.


Svojom izjavom da su svi koji imaju manje od troje ili četvoro djece "egoistični", predsjednik Vlade Crne Gore uvrijedio je građane koji imaju jedno ili dvoje djece, one koje pokušavaju da dobiju djecu, one koje su samohrani roditelji, pa i osobe koje jednostavno ne žele djecu.


Također, to je suptilna poruka svim ženama da su sebične ako ne žele da rađaju.

Reakcije na mrežama stoga su, očekivano, bile burne.

Povodom sporne izjave Krivokapića, reagovala je i profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore Olivera Kolmar.

- Iako smo navikli na poruke iz kojih odzvanjaju tragovi ideologija koje su pretpostavljale dužnost reprodukcije, ovakve izjave zvuče posebno zabrinjavajuće kada dolaze sa visokih državnih pozicija. Ono što u početku može zvučati kao bezazleni flert sa patrijarhatom i tradicijom, vrlo brzo se može transformisati u artikulisanu ideologiju sa realnim posljedicama. Ovakve ideologije obično slijedi regulacija ženskih reproduktivnih prava, čemu imamo priliku da svjedočimo u Poljskoj ovih dana - izjavila je Kolmar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.