IZVJESTILAC ZA CRNU GORU

Picula: Ne diskriminisati vakcine i odvojiti politiku od zdravlja

Posve je jasno da će Zapadni Balkan i Crna Gora moći dobiti određenu količinu vakcina iz EU

Picula: Pandemija koronavirusa dva puta je iznenadila EU. Arhiv

N. Aj. / TVCG

13.2.2021

Nijedna kvalitetna vakcina, nezavisno od toga iz koje zemlje dolazi, ne treba biti diskriminisana, a političke poruke treba odvojiti od najvažnijeg prioriteta – zaštite javnog zdravlja, kaže za TVCG poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Pandemija koronavirusa dva puta je iznenadila EU, ocjenjuje Picula.

- Prvi put prošle godine u ovo vrijeme, kada su zaista u suočavanju sa enormnim javnim zdravstvenim izazovom mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice i na neki način suspednovale jedno od osnovnih načela po kojem funkcioniše EU, a to je solidarnost. Dobro je da su se relativno brzo pribrali i da se ta vrsta pomoći usmjerila ne samo unutar EU nego i prema neposrednom susjedstvu, Zapadnom Balkanu - kazao je Picula.

Početno nesnalaženje

No, nakon početnog nesnalaženja, rješenje u vidu vakcina ponovo je Brisel stavilo pred izazov.

- Ovaj put je iznenadilo rješenje, odnosno pronalazak vakcine, i nakon najave da će se do kraja ljeta 70 posto građana EU vakcinisati ispalo je da je taj program u početnoj fazi podbacio, da se nisu dobro procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali jednako tako da je došlo do zastoja u distribuciji - rekao je Picula.

Naglasio je da je dobro što je ponovo nakon godinu EU priznala probleme i da je izuzela zemlje Zapadnog Balkana od ograničenja u izvozu vakcina van Unije.

- Posve je jasno da će Zapadni Balkan i Crna Gora moći dobiti određenu količinu vakcina iz EU. U međuvremenu, otvorio se prostor i za druge, prije svega za ruski "Sputnjik V" koji je na putu da dobije na neki način potvrdu i autorizaciju u EU. Neke članice EU, poput Mađarske i Austrije najavljuju ne samo korišćenje nego i proizvodnju te vakcine, vidimo da i Kina nudi svoju vakcinu, prema tome ne bi trebalo diskriminisati ni jedno kvalitetno cjepivo, ali to se mora razdvojiti od političkih poruka, koje se eventualno "švercuju" iza nečega što jeste prioritet, a to je zaštita javnog zdravlja - kazao je Picula.

Najveći finansijer

O načinu suočavanja s korona-krizom evropski poslanici nedavno su debatovali sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen (Leyen), koja je naglasila da je EU najveći finansijer mehanizma COVAX, putem kojeg bi u Crnu Goru trebalo da stigne 84 hiljade doza vakcine proizvođača "AstraZeneca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.