CRNA GORA

Borelj i Varhelji: EU će nastaviti podržavati Zapadni Balkan u borbi sa pandemijom

Uputili pismo ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću

Pismo kao odgovor na obraćanje šefa crnogorske diplomatije najvišim zvaničnicima EU. AGENCIJE

A. V.

21.2.2021

Visoki predstavnik Evropske Unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj (Josep Borrell) i evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Oliver Varhelji (Varhelyi) uputili su su pismo ministru vanjskih poslova Crne Gore Đorđu Raduloviću u kojem navode da je EU posvećena nastavku intenzivne podrške Zapadnom Balkanu u odgovoru na COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Pismo koje su Borelj i Varhelji poslali takođe i u ime predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen), uslijedilo je kao odgovor na obraćanje šefa crnogorske diplomatije najvišim zvaničnicima EU, kada je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju sa pandemijom.

- U pismu se navodi da EU ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana, te da bi uspostavljanje mehanizma EU osiguralo zajednički pristup jednom dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je EU obezbijedila, u okviru Tima Evropa, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima - navodi se u saopštenju ministarstva.

Zvaničnici EU su naglasili da su u ovoj krizi, saradnja i solidarnost važniji nego ikada, podsjećajući da je EU već obezbijedila značajnu podršku kako bi pomogla regionu da se izbori s pandemijom.

- Kada je riječ o Crnoj Gori, EU je već obezbijedila 3 miliona eura vrijednu medicinsku opremu, 9,5 miliona eura za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona eura za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona eura kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći - piše u saopćenju.

Osim toga, dodaje se da ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za Zapadni Balkan podrazumijeva značajan investicioni paket u vrijednosti do 9 milijardi eura, koji ima za cilj da pokrene investicije vrijedne do 20 milijardi eura za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po mjeri građana.

- Budite uvjereni da je Evropska komisija posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na Zapadnom Balkanu bit će presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka - navodi se u pismu visokog predstavnika Borelja i komesara Varheljija, prenosi MVP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.