DONACIJA

U Crnu Goru stiglo 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm

Dosad vakcinisano 1.500 građana

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin. AGENCIJE

A. V.

3.3.2021

U Crnu Goru je stigao kontingent od 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm, koje su u prostorijama Montefarma dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin.

- Nastavljamo s nabavkom vakcina i imunizacijom stanovništva. Danas je u Crnu Goru stigao kontigent od 30.000 doza vakcine kineske kompanije Sinofarm. Neophodno je da svi zajedno budemo svjesni važnosti poštovanja epidemioloških mjera kako bi uspješno prevazišli probleme izazvane pandemijom COVID-19 - naveo je na Twitteru premijer Zdravko Krivokapić.

Velika zahvalnost

U ime Vlade Crne Gore donaciju su u ZU Apoteke Crne Gore Montefarm primili ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Srećko Crnogorac, savjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan i Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, dok je predstavnik donatora bio Liu Đin, izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori.

Upućujući veliku zahvalnost narodu Kine i zadovoljstvo što su danas kineske vakcine Sinofarm iz donacije NR Kine stigle u Crnu Goru, ministarka zdravlja dr. Jelena Borovinić Bojović je izrazila očekivanje i nadu da će ovakvih susreta u budućnosti biti još i pozvala sve građane da se odazovu vakcinaciji.

- Vjerujem da će broj vakcinisanih biti onakav kakav očekujemo. Koristim još jednom ovu priliku da apelujem na građane da se vakcinišu, ali i pridržavaju svih mjera, jer proces imunizacije zahtijeva određeno vrijeme djelovanja. Shodno tome, molim još jednom građane da sve epidemiološke mjere poštuju u cilju zaštite sopstvenog i zdravlja svih građana Crne Gore - poručila je ministarka Borovinić Bojović.

Ona je još jednom iskazala veliku zahvalnost i radost zbog dolaska kineskih vakcina u Crnu Goru.

- Ovo je još jedan dokaz prijateljskih odnosa i velike solidarnosti između naše dvije države, zato želim da se u ime kompletene Vlade, premijera i u ime Ministarstva zdravlja i svoje lično ime još jednom zahvalim Narodnoj Republici Kini, predsjedniku države, njihovim građanima, njegovoj ekseleniciji - kazala je ministarka zdravlja.

Tradicionalno prijateljstvo

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin izrazio je zadovoljstvo što svedoči dolasku 30.000 doza kineskih vakcina, koje je njegova zemlja donirala Crnoj Gori.

- Crna Gora je među prvim zemljama u Evropi koja je primila donaciju vakcina iz Kine, što simbolizira prijateljstvo i dobre želje kineskog naroda prema Crnoj Gori. Današnja donacija upravo pokazuje tradicionalno prijateljstvo dvije države, da smo dobri partneri i dugoročno se obostrano razumijemo, poštujemo i pomažemo, naročito od početka pandemije COVID-19. Vjerujemo da će kineska vakcina pomoći Crnoj Gori da što prije pobijedi u borbi protiv pandemije i što prije zajedno otvorimo novo poglavlje svog života i rada - poručio je kineski amabasador, naglašavajući da su kineska i crnogorska vlada, dogovorile nabavku potrebnih količina kineskih vakcina za Crnu Goru.

Ministarstvo zdravlja je akcionim planom vakcinacije predvidjelo imunizaciju 21.000 starijih od 80 godina, koji se nalaze u drugoj prioritetnoj grupi.

Vakcinacija je već počela za 1.600 štićenika domova za stare i zaposlene u tim ustanovama i oko 1.800 zdravstvenih radnika koji su pod rizikom zbog rada za inficiranima, koji su u prvoj grupi.

U trećoj prioritetnoj grupi se nalazi oko 16.000 građana starosti do 75 do 79 godina, zatim klinički osjetljive osobe i stariji od 70 do 75 godina (24.000).

U petoj grupi se nalaze građani od 65 do 69 godina i svi zdravstveni radnici, kojih je ukupno oko 45.000.

U Crnoj Gori je dosad vakcinisano 1.500 građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.