PODGORICA

Počelo vakcinisanje starijih od 80 godina, Borovinić - Bojović: Dobar odziv, vakcina je sigurna

Tvrdi da sve bolnice imaju neophodne ljekove protiv koronavirusa

Vakcinacija osoba starijih od 80 godina počela je danas u Sportskom centru "Morača". Vijesti.me

Vijesti.me

8.3.2021

Vakcinacija osoba starijih od 80 godina počela je danas u Sportskom centru "Morača" u Podgorici, a veliki broj građana zainteresovan je da primi vakcinu.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se vakcinacija odvija dobrim tempom i da, ako se ovako nastavi, očekuju da će u srijedu završiti imunizaciju ove starosne grupe.

- Obišla sam punkt gdje se vakcinišu najranjiviji, dobar je odziv, podržavam građane da se vakcinišu jer je vakcina bezbjedna i sigurna. Potpuno isti plan je i za druge gradove, gdje danas također počinje vakcinacija starijih od 80 godina - kazala je ona.

Mjere važe do 10. marta

Upitana o pooštravanju mjera protiv koronavirusa, ministarka je kazala da lokdaun znači maksimalnu redukciju svih kontakata.

- Osim ovih koje su na snazi podrazumijevale bi korak dalje, zatvaranje svih subjekata, zatvaranje granica i mogućnost ulaska u Crnu Goru samo uz PCR negativan tekst, škola i vrtića, policijski sat od 21:00, zabranu međugradskog saobraćaja. Kakve god zabrane bile, ako građani ne budu pridržavali mjera one neće dati rezultate - kazala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da aktuelne mjere važe do 10. marta i da danas zasijeda radna grupa Instituta za javno zdravlje, dok je za sjutra popodne najavljen sastanak Komisije i Savjeta za borbu protiv covida -19.

Ona tvrdi i da sve bolnice imaju neophodne ljekove protiv koronavirusa i da je dezinformacija da u nikšićkoj bolnici nema lijeka "Longacef".

- U petak je stigla isporuka u nikšićku bolnicu, a i prethodno je bilo ampula na lageru, dakle, nije bilo prekida - kazala je ona.


Kolektivni imunitet

Upitana da prokomentariše to što su premijer i pojedine njene kolege ponovo kršile mjere protiv koronavirusa, Borovinić Bojović je kazala da je ona jedan od 12 ministara i da su njene preporuke uvijek u cilju očuvanja zdravlja građana.

- Nisam odgovorna niti određujem plan aktivnosti ministara, a posebno ne premijera - istakla je Borovinić Bojović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić rekao je da je ta ustanova potpuno spremna i za masovnu vakcinaciju, kao i da će do srijede vakcinisati oko 660 najstarijih sugrađana.

- Nisam imao dilemu i nisam osjetio vakcinu. Svi treba da se vakcinišu a ako to ne urade ništa nismo postigli - kazao je Bogdan Čurović nakon vakcinacije.

Vlado Janjević iz Podgorice poručio je sugrađanima i njegovim vršnjacima da se vakcinišu, jer bez toga neće biti kolektivnog imuniteta.

- Zakazivanje je počelo 4. marta a ja sam se javila dan ranije. Poručujem svima da se prijave za vakcinaciju i da se kutarišemo ovog zla - kazala je Olga Vujošević (81) i istakla da se nakon vakcinacije dobro osjeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.