CRNA GORA

Vukšić kompromitovao NATO i ugrozio ANB

Saslušanje Abazovića pretvorilo se u skandal međunarodnih razmjera

A. V.

Knežević, Abazović i Vukšić

Foto: Foto: Pobjeda


Umjesto razotkrivanja razgranatih veza koje je lažni američki diplomata Stevan Simijanović imao u Crnoj Gori, parlamentarno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića pretvorilo se u skandal međunarodnih razmjera, jer je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost u materijalima dostavljenim poslanicima Odbora za bezbjednost otkrio imena, funkcije i djelokrug rada domaćih operativaca ANB-a i - kršeći zakon i protokole NATO-a - razotkrio identitet agenata CIA-je koji su boravili u Crnoj Gori.

Imena operativaca

Prema informacijama "Pobjede", u jednoj službenoj zabilješci sa sastanka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore precizno su navedena imena crnogorskih operativaca koji su sarađivali sa zapadnim kolegama iz CIA-je u više operacija.

Osim navođenja imena, Dejan Vukšić je u informaciji dostavio i detaljne opise rada agenata ANB-a, kao i linije rada u različitim operacijama, dok se u čitavom izvještaju samo na jednom mjestu opisuje rad na razotkrivanju Stevana Simijanovića, čovjeka koji je falsifikovao diplomatski pasoš SAD-a.

- Obavještajni podaci koji pripaduju državi članici NATO-a, ne smiju se ustupati poslanicima. U tim dokumentima otvorena su imena i prezimena operativaca. Sumnjam da je to urađeno namjerno. Vukšić je znao da se radi o tajnim podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio s nekom vrstom namjere – kazao je Raško Konjević, član Odbora za bezbjednost i predsjednik SDP-a.

Inicijator parlamentarnog saslušanja Raško Konjević je, dvadesetak minuta nakon početka sjednice, kada se uvjerio u sadržaj službene zabilješke, tražio hitni prekid sjednice zbog kompromitacije procedure ustupanja tajnih podataka.

Odavanjem tajnih podataka obavještajne agencije jedne države članice NATO-a, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prekršio je zakon i napravio ozbiljan bezbjednosni propust zbog koga bi hitno trebao da podnese ostavku, ocijenio je Konjević.

Ono što se dešavalo kasnije, potvrđuje Konjevićevu tezu da se jučer ništa nije dešavalo kao plod slučajnosti ili nespretnosti.

Jasne namjere

Posebno ako se ima u vidu da je Dejan Vukšić stekao iskustvo kroz advokaturu i da bi trebalo da zna ne bezbjednosne protokole, već – slovo zakona.

Prema članu 26. Zakona o tajnosti podataka, striktno je zabranjen pristup tajnim podacima drugih država osobama koje za to nemaju ovlaštenja: "Tajnim podacima drugih država i međunarodnih organizacija, bez dozvole za pristup tajnim podacima, mogu pristupiti lica iz stava 1 tač. 1, 2 i 3 ovog člana, u skladu sa međunarodnim ugovorom."

Iz citiranog člana jasno je da Zakon prepoznaje tri izuzetka, da samo tri ličnosti mogu raspolagati tajnim podacima stranih država i međunarodnih organizacija - predsjednik Crne Gore, predsjednik Vlade i predsjednik Skupštine.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na