FOKUS ALIJANSE

Stoltenberg o odavanju podataka u Crnoj Gori: Zaštitit ćemo povjerljive dokumente

Stoltenberg je dodao da također imaju postupak provjere koji se odnosi za sve saveznice, naročito nove članice, kako bi oni koji imaju pristup NATO povjerljivim informacijama bili provjereni na pravi način

Jens Stoltenberg. Arhiv

Antena M / D. H.

22.3.2021

Generalni sekretarNATO Jens Stoltenberg kazao je da neće komentirati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je ponovio da je Alijansa fokusirana na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata.

Na pitanje Pobjede da li li su interne stvari Crne Gore u koje se Alijansa ne miješa, kada iz obavještajnih struktura procure tajni podaci jedne zemlje članice Alijanse, Stoltenebrg je rekao na Alijansa ima sistem provjere za zaštitu podataka.

- Generalni pristup NATO je fokus na potrebi da se naši podaci zaštite i radićemo sa svim saveznicima da se ispoštuju procedure i zaštite povjerljivi podaci – rekao je Stoltenebrg.


Stoltenberg je dodao da također imaju postupak provjere koji se odnosi za sve saveznice, naročito nove članice, kako bi oni koji imaju pristup NATO povjerljivim informacijama bili provjereni na pravi način.

U Briselu se sutra i preksutra održava sastanak 30 ministara vanjskih poslova NATO, na kojem učestvuje i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

 Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je saopštio ranije da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovarati.

Time je Abazović, koordinator za sektor bezbjednosti potvrdio raniju objavu poslanika opozicione Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, da je Dejan Vukšić odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

- Skadalozno je što je direktor ANB danas otišao korak dalje flagrantno kršeći Zakon o tajnim podacima. Otkrio je identitete rezidentnih predstavnika jedne NATO obavještajne agencije, što je prvorazredni skandal, nezapamćen u dosadašnjem radu u obavještajnim agencijama i parlamentarnom nadzoru. Radi se o nedopustivom propustu, jasnom kršenju zakona, za koje gospodin Vukšić mora da odgovara - kazao je Konjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.