IMUNIZACIJA

U Podgorici se za dan vakcinisalo i do hiljadu građana

U prvih pet dana aprila, ukupno je vakcinisano 10.882 osoba

Jedan od punktova u Podgorici. Savo Prelević

Vijesti.me

9.4.2021

U prvih pet dana aprila prvu dozu vakcine primilo je preko 9.000 građana, samo u Podgorici, u toku jednog dana vakciniše se preko 1.000 osoba.

U Ministarstvu zdravlja su sigurni da će, po dolasku najavljenih 200.000 doza odmah nakon 20. aprila, masovna imunizacija biti završena u roku od sedam dana.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. marta, nakon što je u državu stiglo prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V. U međuvremenu, stigle su nove doze ruske, te 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm. 

Kontingent od 24.000 doza vakcine AstraZeneca, kroz COVAX mehanizam, u zemlju je stigao krajem marta i od prvog aprila odvija se nešto masovnija imunizacija. 

- Imunizacioni registar za koronavirus je živa baza podataka koja u realnom vremenu prikuplja podatke o svim covid 19 datim dozama na svim vakcinalnim punktovima u zemlji. Isto tako zbog imunizacionih aktivnosti koje se odvijaju na terenu te doze se u sistem unose po povratku ekipa sa terena tako da se ažuriranje baze vrši neprestano. Brojke se konstantno mijenjaju, jer je vakcinacija aktivan proces. Presjek koji se pravi, a koji prenosi sajt covidogovor.me je, naravno, relevantan izvor, jer na njemu, pored sajtova Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Podgorica, u svakom trenutku možete naći neophodne podatke, izvještaje covid centara i kontakte za sve nedoumice. 

Radi sistematičnog praćenja broja vakcinisanih presjek baze se za potrebe izvještavanja javnosti radi jednom dnevno u periodu između 16 i 17 časova tako doze aplicirane i retroaktivno unešene u sistem nakon 17.00 budu prikazane tek u narednom presjeku -  kazali su iz resora zdravlja na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović, dodajući da je od prvog, zaključno sa petim aprilom, prvu dozu vakcine primilo 9.937, drugu 945 osoba. 

Zadovoljni odzivom

U prvih pet dana aprila, ukupno je vakcinisano 10.882 osoba. U Ministarstvu zdravlja zadovoljni su odzivom.

- Ovaj broj datih doza, s obzirom na to da se radilo i o danima vikenda (3. i 4. april) raduje i ukazuje da su sve skorije sprovedene aktivnosti rezultirale ubrzavanjem dinamika vakcinacije. Optimizam pruža i činjenica da se može još više i još bolje na čemu će posvećeno raditi kompletan zdravstevni sistem jer većeg prioriteta od ovoga u ovom trenutku gotovo da nema - kazali su.

Iz resora zdravlja nedavno su najavili da bi masovna imunizacija trebalo da krene oko 20. aprila, kada se očekuje dolazak preko 200.000 doza Sinofarm vakcina, nove količine AstraZenece i Pfizerove vakcine, kao i 50.000 dogovorenih doza Sputnjik V. Kazali su i da je plan da se dnevno vakciniše 5.000 osoba. Kazali su da je za postizanje cilja neophodno oko 75 punktova, te da su timovi za uspostavljanje infrastrukture za sprovođenje vakcinacije i ministarka zdravlja ovih dana na terenu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, drugu dozu vakcine zaključno sa 5. aprilom, primilo je 945 osoba. Iako su kompletno vakcinisane, nije im omogućeno putovanje i kretanje tamo gdje važi zabrana izlaska sa teritorije opštine.

- Trenutno ovakva mogućnost ne postoji, ali će se sa postepenim povećavanjem broja vakcinisanih i od kovid-19 zaštićenih lica raditi na laganom ublažavanju i popuštanju mjera koje će biti definisane kroz naredbe Ministarstva zdravlja. Kojom dinamikom će se ovaj proces odvijati, u najvećoj mjeri zavisiće od epidemiološke situacije - poštovanja opštih mjera prevencije i dinamike vakcinacije. Najbitnije od svega je da do popuštanja mjera ne dođe naglo i u isti mah već taj proces treba da je dugotrajan i postepen - rekli su iz resora zdravlja.

Druga doza

Osobama koje su u Crnoj Gori primile prvu dozu AstraZeneca vakcine, primanje druge doze zakazano je za četiri sedmice.

Istovremeno, iz Ministarstva zdravlja za portal “Volim Podgoricu” saopšteno je da građani koji su primili AstraZeneva vakcinu, na revakcinu dođu kad to njima bude odgovaralo - u okviru četiri do 12 sedmica. Na pitanje “Vijesti” oko usaglašavanja stava sa IJZ, naglasili su, međutim, i da “što je vremenski period između doza duži - to je veća šansa za izlaganje virusu”.

- Imajući u vidu sve razloge koji su vam ranije pojašnjeni - odlučeno je da se davanje druge doze omogući i nakon četiri sedmice. Ministarstvo zdravlja i kompletan zdravstveni sistem trenutno rade na iznalaženju organizacionih rješenja koja bi olakšala i omogućila davanje druge doze pacijentima u skladu sa potrebama i specifičnim zahtjevima pojedinaca - dakle u razmaku između četiri i 12 nedjelja od prve. U svakom slučaju, tokom ovog perioda obavezno je strogo pridržavanje opštih mjera prevencije, jer što je vremenski period između doza duži - to je veća šansa za izlaganje virusu - kazali su iz Ministarstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.