ČUVENI NOBELOVAC

Poslije Tvrtka I još jedan Bosanac utkao se u historiju Herceg-Novog: Pogledajte gdje se Ivo Andrić odmarao

Nobelovac sagradio kuću 60-tih godina novcem od Nobelove nagrade za književnost

Piše: Nerma Ajnadžić

7.6.2021

Osim predivnih plaža i pravog morskog ambijenta, grad smješten na crnogorskog primorju Herceg-Novi odiše srednjovjekovnom kulturom. A stari dio grada jednostavno ostavlja bez daha.

Moderna građevina

Osnovao ga je 1382. godine bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, čiji kip i danas stoji neposredno pored mora. Ono što je posebno primamljivo za bosanskohercegovačke posjetioce jeste kuća autora čuvenih knjiga „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Gospođica“ Ive Andrića. Ove godine navršava se više od pola stoljeća, tačnije 60 godina, otkako je ovaj Travničanin dobio Nobelovu nagradu za književnost za cjelokupno životno djelo.

Iako je dobar dio života proveo u Beogradu, školovao se u Sarajevu i Zagrebu, odlučio je napraviti kuću u Herceg-Novom. Za odmor, kažu.

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je ovu predivnu građevinu, doduše modernu, što se ne očekuje kada slušate o njoj prije nego što je vidite. U bašti stoji bista Andrića, a na kapiji je ocrtan njegov lik.

Zidovi unutrašnjosti kuće ukrašeni Andrićevim fotografijama - Avaz
Soba na drugom spratu: Na zidu čuvena fotografija iz Višegrada - Avaz
Soba na drugom spratu: Na zidu čuvena fotografija iz Višegrada - Avaz
Kuća nobelovca Ive Andrića u Herceg-Novom - Avaz
Bista u dvorištu kuće Ive Andrića - Avaz
+1

Kada je osvojio Nobelovu nagradu, 1961. godine, dio novca poklonio je Bosni i Hercegovini za kupovinu knjiga za biblioteke, a od druge polovine kupio je plac u Herceg-Novom i izgradio kuću.

Ona je rekonstruirana i otvorena u aprilu ove godine te sadrži stalnu muzejsku postavku „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

- Kuća je građena od 1962. do 1963. godine, kada su se on i njegova supruga Milica ovdje uselili i živjeli do 1968., kada je, nažalost, Milica preminula, i to baš u ovoj kući - govori nam kustosica Jovana Vujović.

Nakon Milicine smrti, dodaje, Andrić je otišao u Beograd i više se nije vraćao. Prvi sprat kuće posvećen je nobelovcu.

- Ovdje mogu da se vide njegove prve fotografije u boji, koje je radio novinar iz Južne Koreje, i uglavnom su sve iz vrta. Imao je 51 flornu vrstu u dvorištu i vodio je evidenciju. Pa smo tako i mi zasadili skoro sve biljke koje je on uzgajao, poput maslina, mimoza, citrusa, magnolija... Imao je oko 12 vrsta povrća - istakla je Vujović.

Na prste ruke skoro da se može izbrojati šta je originalno u kući. To su vrata, prozori, kapija, kao i stepenice koje vode na sprat.

Veliki književnik

Tu je bila Andrićeva biblioteka, barem tako vjeruju. I stilsko ogledalo koje je tu smješteno nekada je pripadalo Andriću i njegovoj supruzi, kao i stočić koji stoji u blizini.

- U kabinet smo odlučili staviti sliku po kojoj je Andrić najčuveniji, ona iz Višegrada pored mosta - kazala je Vujović.

Na zidovima su njegove druge fotografije, između ostalih, i one s dodjele Nobelove nagrade prije 60 godina. Na drugom dijelu zida ispisana je njegova biografija.


Herceg-Novi - Avaz
Herceg-Novi - Avaz
Herceg-Novi - Avaz
Stari dio grada Herceg-Novog - Avaz
Herceg-Novi - Avaz

Kuća prodata gradonačelniku

Nobelovac Andrić kuću u Herceg-Novom svojevremeno je prepisao Milicinoj sestri, koja je živjela u Splitu.

- Ona je ovu kuću 1969. godine prodala tadašnjem gradonačelniku i tada kuća dolazi u vlasništvo Općine. S tim da je imala razne namjene u proteklih 50 godina. Prvo je bila vrtić, pa muzička škola, potom klub književnika, pa restoran. Godine 2018. odlučeno je da se uradi revitalizacija i da se kuća vrati u današnju namjenu, dakle da bude muzej sa stalnom muzejskom postavkom - kazala je kustosica Vujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.