BEČIĆ ZAKAZAO SJEDNICU

Predloženo imenovanje Vukšića za direktora ANB-a, ali DF ne dolazi

Za sedam dana ističe šest mjeseci koliko je Vukšić vršilac dužnosti direktora a što je zakonski maksimum

Vukšić: Direktor Agencije imenuje se na period od pet godina. Vlada Crne Gore

A. J. / Vijesti.me

11.6.2021

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je za danas sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu sa jednom tačkom dnevnog reda - prijedlogom za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je ranije Dejana Vukšića na tu funkciju, a inicijativa je mjesecima u parlamentu.

Sjednica, međutim, najvjerovatnije neće biti održana jer joj neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, na čelu sa predsjednikom tog parlamentarnog tijela Milanom Kneževićem.


S obzirom da DPS bojkotuje rad parlamenta, ni Mevludin Nuhodžić (DPS) koji je zamjenik predsjednika neće se pojaviti na sjednici.


Knežević je jučer poslao saopćenje u kojem objašnjava da je Bečića obavijestio da neće sazvati sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Vukšića, zbog, kako je rekao, ignorantskog odnosa premijera prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na kontrolno saslušanje 2. juna.



Stav Skupštine nije obavezujući za Vladu

- Moja je ustavna obaveza da spriječim svaki vid degradacije Parlamenta i odbora kojim predsjedavam i o tome sam obavijestio predsjednika Skupštine, koji je shodno Poslovniku i svojim nadležnostima zakazao sjednicu Odbora. Ponavljam još jednom, dok god premijer Krivokapić ne bude promijenio svoj odnos prema Odboru za bezbjednost na isti način ću tretirati svaki njegov prijedlog upućen odboru - konstatovao je Knežević.


Poručio je da njegovu ostavku može zatražiti svako iz redova parlamentarne većine ili Vlade ko nije zadovoljan radom:


- Ali ja neću ni za pedalj odstupiti od svojih Ustavom određenih nadležnosti u očuvanju uloge Skupštine.


Za sedam dana ističe šest mjeseci koliko je Vukšić vršilac dužnosti direktora a što je zakonski maksimum.


Shodno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, direktora tajne službe imenuje Vlada, na prijedlog šefa izvršne vlasti.


Prijedlog se dostavlja parlamentu, odnosno radnom tijelu na davanje mišljenja.


Stav Skupštine, međutim, nije obavezujući za Vladu.


Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za vršioca dužnosti direktora ANB-a.


- Pošto je za imenovanje direktora ANB-a neophodno sprovesti zakonom propisanu proceduru i pribaviti i mišljenje Skupštine Crne Gore, smatram da su se stekli uslovi da Vladi predložim imenovanje Vukšića za direktora ANB - navodi se u obrazloženju Krivokapića.


On je napisao da taj prijedlog temelji na činjenici da je Vukšić, kroz dugogodisnji profesionaini angažman, stekao lični i profesionaini kredibilitet, kao i da je uspješno obavijao poslove vršioca dužnosti.


- Prijedlog da Vlada za direktora Agencije za nacionainu bezbjednost imenuje Dejana Vukšića temeljim, prije svega, na činjenici da je gospodin Vukšić, kroz svoj dugogodišnji profesionaini angažman stekao lični i profesionaini kredibilitet, kao i da je uspješno obavijao poslove vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, što me uvjerava da će i poslove direktora Agencije kvalitetno i uspješno obavljati i da će svojim radom služiti interesima države Crne Gore i doprinijeti izgradnji povjerenja građana u rad Agencije za nacionainu bezbjednost - navodi Krivokapić u prijedlogu dostavljenom Skupštini.


Direktor Agencije, piše u zakonu, imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.


- Direktor Agencije je za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi. Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati - navodi se u članu 25 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.



Rođen u Kotoru

Vukšić je, kako piše u Krivokapićevom prijedlogu, rođen 2. maja 1972. godine u Kotoru. Završio je Pravni fakultet 1996. godine, a 1999. godine položio pravosudni ispit.


Profesionaini angažman ostvario je u Osnovnom sudu u Kotoru, gdje je kao sudija postupao u parničnim predmetima, izvršnim predmetima, krivičnim predmetima, istražnim predmetima i maloljetničkim predmetima, a od 2001. godine je advokat.


Član je Advokatske komore i Upravnog odbora Advokatske komore Crne Gore.


Živi u Kotoru, oženjen je i otac dvoje djece.


“Vijestima” iz Demokratskog fronta nije odgovoreno da li će se poslanici tog političkog saveza pojaviti na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, koju je zakazao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić”...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.