PREMIJER CRNE GORE

Krivokapić: Čuo sam da mi se spremalo hapšenje "zbog veleizdaje"

Krivokapić je rekao i da su dvije tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore

Krivokapić: U četvrtak sam imao informaciju da treba dođem do Beograda. Arhiv

A. J.

11.6.2021

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je u četvrtak čuo da se spremalo njegovo hapšenje "zbog veleizdaje" u slučaju da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu, koji je, kako kaže, protivustavan.

- Imam informaciju koja je u ovom trenutku vrlo realna, i bez opasnosti od kovanja teorija zavjere mogu je saopštiti a to je da bih, po povratku u Crnu Goru, bio uhapšen zbog veleizdaje - kazao je Krivokapić za TV "Vijesti".

Na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.



Sporne dvije tačke

Krivokapić je rekao i da su dvije tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore, a da je, pošto je to uočeno, njegova obaveza da štiti državu bez obzira što je vjernik.


Podsjetio je da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je iznio stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.


- Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule - rekao je Krivokapić.


Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao:


- Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori. To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani - precizirao je Krivokapić.

Obavijestio Abazovića

Premijer Crne Gore je kazao da je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića upoznao sa Temeljnim ugovorom one večeri kada je otputovao za Beograd, dok je o putu obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića.


- U četvrtak sam imao informaciju da treba dođem do Beograda. Obavijestio sam potpredsjednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da sam je Abazović upoznat sa Temeljnim ugovorom - rekao je on.


Abazović je, kako je rekao, tražio da ne potpiše Temeljni ugovor.


Istakao je da nije imao namjeru da potpiše ugovor u Beogradu, jer, kako tvrdi, zastupa državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.