PODACI EVROPSKIH CENTARA

Crna Gora na četvrtom mjestu među zemljama bivše Jugoslavije po broju datih doza na 100 stanovnika

Procentualno Crna Gora je vakcinisala više svojih građana u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo

A. J. / Vijesti.me

Crna Gora vakcinisala više građana i od Bugarske

Foto: AFP


Crna Gora bilježi zavidne rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa, saopćili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore i istakli da je procentualno vakcinisala više svojih građana u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Kosovo, što se tiče zemalja regiona.

Iz IJZ su juče saopćili da je Crna Gora, kada je riječ o zemljama Evropske unije (EU) vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Bugarsku.

Podaci evropskih statističkih centara pokazuju da je Crna Gora na četvrtom mjestu među zemljama bivše Jugoslavije po broju datih doza na 100 stanovnika. Po tom kriterijumu, situacija je gora nego u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a bolja nego u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, BiH. Kada je riječ o zemljama EU, sve države članice imaju veći procenat vakcinisane populacije nego Crna Gora, izuzev Bugarske. “Vijesti” su prekjuče objavile da Crna Gora, kada je riječ o procentu vakcinisanih, nije među 30 evropskih zemalja sa najboljim rezultatima.

Iz IJZ je juče saopćeno da je do 9. juna aplicirano 256.046 doza vakcina, od kojih je prvom dozom vakcinisano 143.375 građana, dok je revakcinisan 112.671 stanovnik.- Od punoljetne populacije Crne Gore 29,8 posto primilo je jednu dozu vakcine, dok je 23,4 posto kompletno vakcinisano - kazali su iz IJZ.Laboratorije su prekjuče otkrile 23 nova slučaja infekcije koronavirusom, među 1.379 analiziranih uzoraka, saopšteno je iz IJZ.Iz IJZ su rekli da u srijedu nisu zabilježeni smrtni slučajevi od posljedica infekcije Covid-19.U toj ustanovi tvrde da je prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na koronavirus u Crnoj Gori posljednje sedmice bio 30 i bilježi se konstantan pad ovog indikatora od marta 2021. godine

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na