CRNA GORA

Krivokapić sa predstavnicima SPC-a: Temeljni ugovor će dobiti svoj svečani epilog

Iz Vlade je saopćeno da je Krivokapić Dimitriju uručio rješenje o upisu u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica

Detalj sa sastanka. Vlada Crne Gore

Fu. M.

2.7.2021

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koji je prirodni nastavak procesa otpočetog donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dobit će svoj svečani epilog, kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na sastanku sa episkopima zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem i mileševskim Atanasijem.

Iz Vlade je saopćeno da je Krivokapić Dimitriju uručio rješenje o upisu u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica.

Kako su naveli iz Vlade, eparhija mileševska podnijela je zahtjev za upis u jedinstvenu evidenciju i njenim upisom sve eparhije SPC u Crnoj Gori biće evidentirane u jedinstvenoj knjizi evidencije vjerskih zajednica.

Krivokapić je na sastanku poručio da će Vlada ostvariti sve što je obilježila kao cilj.

- Tako da će i temeljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa koji je otpočet donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, takođe dobiti svoj svečani epilog, a time i sve zlonamjerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene - kazao je Krivokapić.

Vlada, kako je naveo, želi da svaki čovjek u državi osjeti da je bitan i siguran i da ima zagarantovana i jednaka prava.

- U Crnoj Gori niko više ne smije biti diskriminasan ni po jednom osnovu, a naročito to ne mogu biti institucije koje su temeljni oslonci crnogorske državnosti i njene duhovne i kulturne prepoznatljivosti", kazao je Krivokapić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.