REGION

Crna Gora slavi 13. juli - Dan državnosti

Na 13. juli 1878. godine Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država. Miloš Tomašević

E. H./ AntenaM

13.7.2021

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i na 13. juli 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je jučer prijem na Cetinju povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore.

- Odnedavno u novoj fazi demokratskog razvoja, poslije prve promjene vlasti nakon uvođenja višestranačja. Ovo je vrijeme novih iskušenja za Crnu Goru, koja se našla u sred veoma složenih unutrašnjih, regionalnih i globalnih procesa. Uprkos svim izazovima, siguran sam da nema bojazni za njenu evropsku budućnost. Naša zemlja je davno prošla raskrsnicu na kojoj je izabrala svoj evropski put, s kojeg nema skretanja ni povratka. Bez obzira što postoje i u Crnoj Gori, i izvan Crne Gore, oni koji bi to željeli - kazao je Đukanović na prijemu.


Đukanović je podsjetio da Crna Gora ove godine Dan državnosti u znaku velikog jubileja – 80-togodišnjice Trinaestojulskog ustanka 1941.

- Događaj koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi. Koji je ulio nadu porobljenim narodima Evrope. O njemu su izvijestili i London, i Njujork, i Moskva. Kao da ga je Njegoš nagovijestio stihom: „Udar nađe iskru u kamenu“... - rekao je Đuaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.