PRODAJA NEKRETNINA

Crna Gora: U Tivtu kvadrat najskuplji, u Budvi "bum" prodaje

I direktorica podgoričke agencije “Iva nekretnine” Mira Radović potvrđuje da su cijene stanova skočile

Prodaja nekretnina u Crnoj Gori. CdM

Fu. M. / CDM

25.8.2021

Građevinski materijali su poskupili, a za njim i cijene stanova. U Podgorici cijene kvadrata u Siti kvartu su u prosjeku 1.500 eura, dok se na periferiji ne može naći ispod 1.200 eura, što je poskupljenje i do 30 odsto. Kako su Pobjedi kazali vlasnici agencija za nekretnine, raduju se poslovanju od juna, otkad je nastupio bum prodaje stanova, kako na Primorju tako i u Podgorici. S tim što se u glavnom gradu građani rijetko odlučuju na prodaju stanova i uglavnom ih iznajmljuju. Najskuplji crnogorski grad po cijeni nekretnina je Tivat gdje se cijena kvadrata ne može naći ispod 2.000 eura i godinama polako raste, prenosi CdM.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović potvrdio je Pobjedi da je zbog poskupljenja građevinskog materijala počeo rast cijena stanova i da će njegova kompanija od 1. septembra poskupiti stanove za deset posto.

- Prošle nedjelje smo radili detaljnu analizu i građevinski materijali koji se koriste u izgradnji stambenih objekata, kada sve saberemo, ako su u januaru koštali milion sada koštaju 1,36 miliona eura, što znači da je skočio za 36 odsto u prosjeku. Stanovi koje mi gradimo još nijesu skočili, ali od 1. septembra dižemo cijene 10 odsto”, poručio je Radović dodajući da oni imaju uvijek potražnju i nijesu reper za to.

Međutim, njegove procjene su da više nigdje na tržištu nekretnina u Podgorici, dakle ni na periferiji, ne može se naći kvadrat stana ispod 1.200 eura.

Upoznati klijenti

I direktorica podgoričke agencije “Iva nekretnine” Mira Radović potvrđuje da su cijene stanova skočile u Podgorici, ali i da je ponuda mala.

- Od kada je pandemija korone i od kada je nestabilno sa svake strane, ne mogu vam se pohvaliti pretjeranim obimom posla, ali potražnje ima. Ako imamo stan koji je završen i ako ima neku normalnu cijenu, bukvalno se proda za dan. Ima potražnje i jako puno zainteresovanih. Valjda su klijenti upoznati da će cijene rasti i sad gledaju da kupe što mogu i sačuvaju svoj novac - kazala je Radović.

Ističe da je Podgorica uvijek u fokusu, najprije zato što je centar obrazovanja.

- Svi dolaze, gdje god što ko proda, kupuje u Podgorici. Definitivno, to je tako i to se neće mijenjati. Uvijek je bila i biće potražnja za kupovinom - kazala je Radović.

Što se tiče cijena stanova u Podgorici, ističe, zavise od mjesta, kvadrature stana i investitora.

- Nema svaka zgrada jednaku težinu. Zna se tačno šta i kako vrijede. Preko Morače vrlo teško možete naći jednosoban stan u prodaji, pošto se ljudi koji imaju stanove na toj lokaciji ne odlučuju za prodaju. Iznajmljuju i niko neće da otuđi nekretninu, jedino ako hoće da kupe nešto veće, pa im je prodaja nužna. Ako vam kažem da ja čekam da kupim sebi stan pet-šest godina, onda je jasno koliko toga malo ima valjanog”, kazala je Radović.

Stari aerodrom

Na Starom aerodromu, dodaje ona, stanovi su uvijek interesantni za kupce, a pogotovo Siti kvart.

- To je lokacija najtraženija za mlade ljude. U Siti kvartu se sada prodaje kvadrat jednosobnog stana 1.500 eura. Izgleda, zakon potražnje diktira cijene. I ta novogradnja se primakla. U izgradnji je 1.400 kvadrata, što podrazumijeva da čekate godinu i po dana na završetak stana - kazala je Radović, koja dodaje da nemaju mnogo stanova u ponudi.

- Ranije smo imali puno zahtjeva za zakup, a malo stanova, sada imamo puno stanova praznih, malo zahtjeva za zakup i dosta zahtjeva za kupovinu, a malo zahtjeva za prodaju u ponudi - istakla je Radović.

Trenutno je najskuplji grad Tivat, jer tu konstatno rastu cijene nekretnina.

Ono što u Budvi možete da kupite za 1.600 po kvadratu, u Tivtu je isti taj kvalitet i slična lokacija što se tiče udaljenosti do mora 2.000 eura po kvadratu. Imate u Budvi neke lokacije gdje je skup kvadrat, gdje su luksuzini projekti, ali kad pričamo o nekom standardnom srednjem nivou gradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.