GRAĐANSKI PROTEST

Na Cetinju masovnije nego ikad: Ne klerofašizmu

Grupa građana se okupila i odlučno rekla ne daljnjoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskog društva

Vijesti.me

12.9.2021

S današnjih protesta na Cetinju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Na Cetinju u Crnoj Gori održan je građanski protest, kojim su, kako je poručila grupa građana rekli odlučno "ne" daljnjoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskog društva. U pozivu na protest se navodi da je prošlog vikenda policija intervenisala suzavcima, gumenim mecima, šok bombama i pendrecima zato što ne pristaju na veleizdaju ove vlasti.

Kako javljaju reporteri "RTCG", na skupu su bili i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom Mihailom. Okupljeni građani nose transparente na kojima su poruke "Sloboda se ne gasi suzavcem", "Srcem za Cetinje"...

Policija je i danas osiguravala Cetinjski manastir, a i oko Biljarde je postavljena zaštitna ograda. Na protestu su prisustvovali Draginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP-a. Na protest su bili i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. Boban Batrićević, historičar kazao okupljenima je da je prošlo sedam dana od pokušaja "veleizdajničke vlade da pokore Cetinje"

- Grad su nam po nalozima tuđe države zasuli šok bombama.Suzavac je bio jezik kojim su govorili. Nisu nas uspjeli slomiti - kazao je Batrićević.


Historičar Boban Batrićević. VIJESTI.ME

Anđa Kapičić, stanovnica Cetinja, kazala je da se pita čija je to policija koja je bacala gumene metke na goloruki narod.

- Samo zato što nisu prihvatili da se u manastiru ustoliči pop srpske crkve Joanikije, koji bi želio da sruši Mauzolej na Lovćenu - poručila je Kapičić koje je istakla da nije istina da su branioci kriminogenih struktura jer ih niko "nije vodio za ular", te je kazala da utapanje u srpski svijet neće dozvoliti.

Okupljeni su skandirali Belveder, E viva Montenegro, kao i nepristojne prozivke za potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Pjesnik Balša Vulević rekao je da poručuju da Cetinje i Crna Gora neće pokleknuti i neka to svi znaju koji kidišu na njihove svetinje. Istakao je da su Crnogorke na Belvederu pokazale ljubav prema Crnoj Gori.

- Okupator naših svetinja treba da znaju da je Cetinjski manastir samo naš i mora biti vraćen istorijskim vlasnicima - poručio je Vulević.

Snežana Lakić je kazala da je policija pogodila gumenim mecima 5. septembra.

- Na prijestolu svetog Petra mogu biti samo Crnogorci. Suviše nas je koštala sloboda da bi je lako zamijenili ropstvom. Naša domovina je važnija od bilo kog pojedinca - kazala je Lakić te dodala da neće dopustiti da im uzmu crkvu i državu.


Bivši ministar Mehmed Zenka. VIJESTI.ME

Bivsi ministar Mehmed Zenka kazao je da nije petog bio na Cetinju " ali je njegova krv bila."

- Atakuju na planine, more. To nisu ničije planine i more, bez božije i naše...Nemojte misliti da nemate Albance uz sebe, rekao je Zenka te pozdravio žene koje su bile na barikadama, navodeći da "ne rađaju miševe već gorske vukove."

Predrag Bošković, poslanik DPS-a je okačio na svom Tviter profilu fotografije sa protesta, ali nije poznato da li je istom i prisustvovao. Na protesti su viđeni i počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, kao i Bogdan Fatić iz DPS-a.

Svetlana Pajović je kod Adžića krivine pročitala deklaraciju protesta. Ona je kazala da ovdje zloupotrijebljena sila, gumeni meci, šok bombe, suzavac.

- Tek je počelo. Zar mislite bagro izdajnička da možete pokoriti crnogorske majke, pa sinove. Crna Gora je partija. Neka se srami Dritanga i Bečić. Da nam kažu da branimo tuđe milione. Sa nama imate posla, ne sa bivšim režimom - poručila je.

U belvederskom proglasu se navodi da neće pristati na progon,represiju i kršenje Ustava.

- Stotine policajaca pucalo je na starce, žene...Zahvaljujući trezvenosti građana izbjegnuto je da nas prikažu kao teroriste i ekstremiste.

Pozvali su Krivokapića i Abazovića da podnesu ostavke. Ostavku traže i od rukovodstva RTCG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.