JASNE PORUKE SA CETINJA

Belvederski proglas: Vlast 5. septembra pokazala da Vladom upravlja Srbija, Krivokapić i Abazović da podnesu ostavke

Nećemo stati dok od Crne Gore ne napravimo zemlju kojom će vladati mir, demokratija, tolerancija i suživot

Masovno okupljanje na Cetinju. Antena M

N. Aj./ Antena M

12.9.2021

Tokom današnjeg protestana Cetinju građani su pozvali premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima, prenosi Antena M.

Proglas sa zahtjevima pročitala je Svetlana Pajović, na Adžića krivini, gdje je prošlog vikenda bila barikada prema Budvi.

Proglas prenosimo u cijelosti:

Mi, slobodnom voljom okupljeni građani, danas na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili smo se da iskažemo da nećemo pristati na dalja ponižavanja, obespravljivanja, progon, brutalnu represiju i kršenje Ustavom Crne Gore zagarantovanih prava.

Braneći dostojanstvo svoje zemlje i nedozvoljavajući dominaciju srpskoga svijeta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima.

Na očigled međunarodne zajednice, pred očima diplomata NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starce, žene i djecu, u mladiće i djevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom.

Aktuelna vlast propustila je u Cetinjski manastir gomilu do zuba naoružanih kriminalaca i pripadnika paravojnih jedinica, a na barikade građana poslala bagere da se nemilosrdno obračunaju s onima koji su bili na braniku crnogorske slobode.

Zahvaljujući trezvenosti građana i spremnosti da do kraja očuvaju građansko lice Crne Gore, izbjegnut je pakleni plan aktuelne vlasti da nas, pobornike građanske, sekularne, antifašističke i multikulturne Crne Gore, prikaže kao ekstremiste, teroriste i nacionaliste.

Aktuelna vlast je 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore upravlja Srbija i njena crkva posredstvom premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića, koji nisu prezali od krvoprolića da dokažu pokornost Aleksandru Vučiću.

Stoga pozivamo:

1. Premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima;

2. Predstavnike bezbjednosnog sektora da podnesu ostavke zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države;

3. Rukovodstvo RTCG da podnese ostavku zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašivala javnost;

4. Funkcionere cetinjske Ure, čiji je predśednik partije odobrio brutalni obračun s njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske partije te partiju i državu stavio u službu velikodržavne politike Srbije i Crkve Srbije - da podnesu ostavke i pokažu da nisu piuni anticivilizacijske politike koju njihov šef Abazović sprovodi;

5. Međunarodnu zajednicu da se nepristrasno i jasno uključi u odbranu građanskih prava svih građane ove zemlje koji ne prihvataju radikalnu i šovinističku ideologiju Srpskoga sveta, te izvrši pritisak na aktuelnu vlast koja ovu zemlju iz Evrope vodi u podzemlje Vučićevog srpskoga sveta.

Mirno i civilizovano ukazivali smo na probleme ovoga društva, na politički revanšizam vlasti, na obespravljenost. Naše poruke jasno su se čule 5. septembra, kao i danas. I nećemo stati dok od Crne Gore ne napravimo zemlju kojom će vladati mir, demokratija, tolerancija i suživot.

Pozivamo sve organizacije i pojedince građanske profilacije u Crnoj Gori da podrže ovaj Proglas, tako što će svako pojedinačno, konkretnim aktivnostima obezbijediti da se danas saopšteni zahtijevi ispune do kraja!

Belveder nije pao! Neće ni Crna Gora - navodi se u proglasu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.